Ekonomické informace 15. 1. 2002

Hovoříme o možném novém majiteli Českých radiokomunikací a také o smlouvě o privatizaci Transgasu a státních podílů v osmi regionálních distributorech zemního plynu. Dalším bodem je pak životaschopnost našich hutních firem a postoj Británie k nové měnové jednotce - euru. O kolik se zdraží hypotéky? To je téma dalšího příspěvku Ekonomických informací.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

euro

euro | Foto: Evropská komise

Nedávno zprivatizované České radiokomunikace možná dostanou nového majitele. Vlastník dvaasedmdesáti procent akcií firmy - konsorcium Bivideon - jedná s několika zájemci o prodeji podílu. Jedním z možných investorů, kteří radiokomunikacích provádějí hloubkovou kontrolu hospodaření je údajně izraelská společnost Blue Tel. Bivideon už dříve oznámil, že radiokomunikace nejprve prodají svůj téměř 40-tiprocentní podíl v mobilním operátoru RadioMobil a polovinu v telekomunikační firmě Contactel a poté bude následovat prodej mateřské společnosti strategickému investorovi.

29. ledna podepíše Fond národního majetku se společností RWE GAS smlouvu o privatizaci Transgasu a státních podílů v osmi regionálních distributorech zemního plynu. Lucie Králové z tiskového oddělení fondu připomněla, že 133 miliard, které investor zaplatí za české plynárenství, nezíská stát ihned po podpisu smlouvy.

Přehrát

00:00 / 00:00

L.Králová: Smlouva o plynárenství

Při schvalování restrukturalizace českého ocelářství Evropskou komisí bude nejdůležitější podmínkou zajištění životaschopnosti hutních firem. Prohlásil to velvyslanec komise Ramiro Cibrian při své návštěvě Moravskoslezského kraje. Tato otázka bude podle něj jednou z nejdůležitějších podmínek při vyjednávání o kapitole hospodářská soutěž, kterou Česká republika v přístupových jednáních zatím neuzavřela.

Přehrát

00:00 / 00:00

R.Cibriani: Životaschopnost hutí

Francouzský ministr financí Lorain Fabius provokuje Brity kvůli euru. Prohlásil totiž, že pokud Británie euro zavede, její spotřební daně a DPH se budou muset přizpůsobit kontinentální úrovni. Podle našeho zpravodaje v Evropské unii Milana Fridricha to Fabius řekl v rozhovoru pro britský deník Independent.

Přehrát

00:00 / 00:00

M.Fridrich: Británie a euro

O několik stovek korun by se měly v některých případech zvýšit měsíční splátky hypotečního úvěru po poklesu státní podpory od února letošního roku. Ta se, jak připomněl poradce náměstka ministra pro místní rozvoj Jiří Klíma, sníží ze dvou na jedno procento.

Přehrát

00:00 / 00:00

J.Klíma:Splátky hypoték podraží

Milan Kopp, Aleš Heřmánek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme