Ekonomické informace 16. 4. 2004

Byli jste poslední dobou ve své bance? Potřebují nás. Centrální banka včera vydala tradiční průměrný přehled. Z něho vyplývá, že domácí banky loni vykázaly čistý zisk 30 miliard Kč, což je zhruba stejně jako o rok dříve. Pomohly jim přitom zejména rostoucí příjmy z poplatků.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Česká národní banka

Česká národní banka | Foto: ČNB

Banky totiž poplatky stále zvyšují a zároveň jejich služby využívá čím dál více lidí. Ostatní příjmy, především úrokové marže, naproti tomu bankám většinou klesaly.

Ceny nových automobilů u nás za posledních 12 měsíců rostly výrazně pomaleji než v západní Evropě. Zatímco v ČR zaplatil kupec v březnu za nový vůz o jedno a půl procenta více než před rokem, na západ od českých hranic to bylo o téměř pět procent více. Vyplývá to z analýzy společnosti PricewaterhouseCoopers. Úroveň cen nových automobilů je u nás zhruba o 12 procent nižší, než je průměr v západní Evropě.

Vláda dělá všechno pro to, abychom byli v centrálně řízené ekonomice. Nicméně její úspěšnost se může poměřovat i tím, komu všemu došla trpělivost a přestává se spoléhat na centrální orgány. Například boj proti nezaměstnanosti na sebe stále více berou i regiony a města. Jeden příklad z Pardubicka. Přes 40 mladých, obtížně zaměstnatelných lidí tam prošlo v uplynulých dvou letech projektem s názvem Přechodné zaměstnání - účelně tam využili peněz z kraje i z ministerstva práce. Program pardubického Klubu Hurá kamarád má nekvalifikovaným lidem usnadnit vstup na trh práce. Říká vedoucí Klubu David Matýsek.

Přehrát

00:00 / 00:00

D. Matýsek: Vstup na trh práce

Počet internetových domén, které blokovali spekulanti, se ze 70 tisíc snížil během loňského podzimu řádově jen na tisícovky. Zatento úspěch může změna pravidel registrací, kterou od loňského září zavedlo správcovské sdružení CZ.NIC, - chlubí se výkonný ředitel sdružení Jiří Dohnal.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Dohnal: Doménové spekulace

Zatímco počítačoví kouzelníci mohou být spokojeni, podnikatelé mají strach. Podmínky pro podnikání jsou v tuto chvíli historicky nejhorší. Tlumočím tak názor především drobných podnikatelů a živnostníků. Já nepodnikám a mnoho našich posluchačů asi taky ne.

Ale snad každý z nás má nějakého toho souseda nebo známého, který roní krokodýlí slzy - nebo má silné řeči o tom, jak svoji dovednost, kterou se doteď živil, zahodí a půjde si pro podporu, protože administrativní překážky a nároky, které mu přichystala vláda, už neunese.

Podnikatelské svazy přestaly jen zatínat zuby a rozhoupaly se k akci. Stále plánují demostrace nebo nátlakové akce.Ale kromě toho s vládou vyjednaly vznik nové instituce.

Milan Kopp, Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme