Ekonomické informace 17. 1. 2003

Regulace nájemného se znovu dostane k Ústavnímu soudu. Žádost o zrušení vládního nařízení o zmrazení nájmů podá skupina senátorů názorově blízkých Občanskému sdružení majitelů domů. Zároveň se pokusí na ústavních soudcích vymoci předběžné opatření, které by vládě zakazovalo pomocí předpisů zasahovat do cen nájemného z bytů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

půda, půdní byt

půda, půdní byt | Foto: Studioconti

To by podle advokáta sdružení Romana Vaňka mohlo vést k faktickému odstranění regulace:

Přehrát

00:00 / 00:00

R. Vaněk: Nájemné

Český statistický úřad zasadil ránu věrohodnosti makroekonomických dat, když po půlroce zmenšil deficit zahraničního obchodu téměř o polovinu. Místo 94 miliard korun činí schodek obchodní bilance za jedenáct měsíců loňského roku jen 55 miliard. Koruna až doposavad oslabovala a to právě pod vlivem falešného dojmu o prohlubování vnější nerovnováhy. Revize dat proto podle analytičky Heleny Horské z České spořitelny způsobila, že koruna vůči euru posílila o 40 haléřů.

Přehrát

00:00 / 00:00

H. Horská: Revize dat

Dopadům omylu statistického úřadu se budeme podrobněji věnovat v dnešním Ekonomickém magazínu po čtvrt na deset.

Zaměstnanci mladoboleslavské Škodovky nepřijdou dnes v noci do práce. Reagují tak na patová jednání o navýšení platů na tento a příští rok. Hodlají pracovat jen tolik hodin, kolik jim ukládá zákoník práce. Podle odborového předáka Jaroslava Povšíka tak firma nevyrobí 320 vozů Octavia.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Povšík: Škoda

Podnikatelé chtějí o rok urychlit liberalizaci trhu s elektřinou. Doufají, že konkurence sníží ceny. Tvrdí, že uvolnění energetického trhu by mělo předcházet našemu vstupu do Evropské Unie, aby se snížily výrobní náklady. To by pomohlo našim firmám v evropské konkurenci. Rychlejší otevření energetického trhu chtějí podnikatelské svazy prosadit i přes odmítavý postoj vlády.

Ta minulý týdem zamítla poslanecký návrh novely energetického zákona, který sledoval stejný cíl. Konfederace zaměstnavatelských a podnikatelských svazů se teď podle předsedy Miroslava Jírovského zaměří na přesvědčovací kampaň.

Přehrát

00:00 / 00:00

M. Jírovský: Elektřina

Síť obchodních středisek K-Mart má ve Spojených státech opět vážné problémy. Jak dodává v závěru dnešních Ekonomických informací náš severoamerický zpravodaj Miroslav Konvalina, v tomto týdnu oznámilo vedení společnosti uzavření několika set obřích obchodů.

Přehrát

00:00 / 00:00

M. Konvalina. K-Mart

Milan Kopp, Aleš Heřmánek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme