Ekonomické informace 17. 12. 2002

Dnes má být schválen státní rozpočet na příští rok. Ministerstvo financí vládě odevzdalo svoji koncepci reformy veřejných rozpočtů. Kabinet chce mít do konce února jasno o výstavbě dálnice D47. Ministr dopravy má do této doby dohodnout změny ve smlouvě s izraelským investorem stavby. Ani šestým kolem neskončilo kolektivní vyjednávání v mladoboleslavské Škodovce.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bohuslav Sobotka

Bohuslav Sobotka | Foto: Michal Krumphanzl

Dnes má být schválen státní rozpočet na příští rok. Poslance ale nejdřív čeká hlasování o stovkách pozměňovacích návrhů z druhého čtení. Místopředseda rozpočtového výboru za ODS Martin Kocourek předpokládá, že sněmovna nakonec rozpočet schválí. Přes 90 procent pozměňovacích návrhů ale podle něj nemá šanci na přijetí, pokud se na nich nedohodl právě tento výbor. Pokud jde o ostatní iniciativy, přivítal by změnu dosavadní praxe jejich předkládání.

Přehrát

00:00 / 00:00

Martin Kocourek o změně předkládání návrhů na změnu rozpočtu

Změnit by se ale měly především veřejné finance, které se propadají do stále hlubšího schodku. Ministerstvo financí už vládě odevzdalo svoji koncepci reformy veřejných rozpočtů. Navrhuje dvě verze, které se liší v rychlosti poklesu schodku veřejných financí a rozsahu výdajových škrtů. Změna systému státních financí je podle šéfa resortu financí Bohuslava Sobotky nezbytná, šoková ale nebude.

Přehrát

00:00 / 00:00

Bohuslav Sobotka o změně systému státních financí

Pohledávky Konsolidační agentury u jednoho z největších výrobců radiátorů v Evropě - firmy Korado - by měla podle rozhodnutí vlády získat společnost Czech Radiators, která tak podnik v podstatě ovládne. Ministři zároveň rozhodli, že majetkový podíl státu v Koradu bude nabídnut minoritnímu akcionáři firmy - Bedřichu Brabcovi, který má na něj předkupní právo. Jestliže práva nevyužije, získá podíl společnost Czech Radiators.

Vláda chce mít do konce února jasno o výstavbě dálnice D47. Ministr dopravy má do této doby vyjednat změny ve smlouvě s investorem stavby - izraelskou společností Housing and Construction. Podle mluvčí kabinetu Anny Stárkové dohoda zatím nepřesně formuluje rizika pro stát, například podmínky výkupu pozemků pro dálnici, a to by se mělo změnit.

Přehrát

00:00 / 00:00

Anna Stárková o dohodě o D47

Policie obvinila sedm představitelů bývalé Investiční a Poštovní banky v souvislosti s vydáním dluhopisů v dubnu 1998. Bankéři jsou mimo jiné podezřelí ze zkreslování údajů o stavu hospodaření. Tím, že nechali banku vstoupit do nepřiměřeného rizika, ohrozili tak její stabilitu a likviditu, což tehdy vyústilo k nucené správě IPB banky a následně i k rychlému prodeji ČSOB. Proto, jak zdůraznila mluvčí Alice Frišaufová, Česká národní banka už v roce 1998 podala dvě trestní oznámení na vedení tehdejší IPB banky.

Přehrát

00:00 / 00:00

Alice Frišaufová o obvinění

Ani šestým kolem neskončilo kolektivní vyjednávání v mladoboleslavské Škodovce. Odbory a vedení firmy se zatím dohodly na pracovní době a dovolené v příštím roce. Otevřená je stále výše mezd. Znovu jednat se bude podle mluvčího Škody Auto Jaroslava Černého až 8. ledna příštího roku.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jaroslav Černý o dalším jednání

Podobná je situace u Českých drah. Stanoviska vedení a odborů se ale po včerejšku přiblížila. Odboráři snížili svůj požadavek na růst mezd na deset procent, vedení společnosti naopak zvýšilo svou nabídku na šest procent. Jednání bude pokračovat znovu zítra.

Aleš Heřmánek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme