Ekonomické informace 17. prosince

Vláda dnes rozhodne bitvu o stovky miliard korun za privatizaci energetiky, plynárenství a petrochemie. Jedná se o největší privatizační balík posledního desetiletí. Nabídky strategických investorů posoudila včera meziresortní komise, složená ze zástupců ministerstev a FNM. Podle oficiálně nepotvrzených informací v tendru na elektroenergetiku možná doporučí vládě nevyhlásit vítěze.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Temelín

Temelín

Vláda dnes rozhodne bitvu o stovky miliard korun za privatizaci energetiky, plynárenství a petrochemie. Jedná se o největší privatizační balík posledního desetiletí. Podle mluvčí ministerstva průmyslu Anny Stárkové se kabinet bude řídit snahou stabilizovat tato odvětví a zajistit jim konkurenceschopnost v Evropě.

Přehrát

00:00 / 00:00

Anna Stárková o privatizaci

Nabídky strategických investorů posoudila včera meziresortní komise, složená ze zástupců ministerstev a FNM. Podle oficiálně nepotvrzených informací v tendru na elektroenergetiku možná doporučí vládě nevyhlásit vítěze. Ani jedna společnost totiž údajně nesplnila požadovaná kritéria. Jako vítěze na odkup státního podílu v Transgasu komise podle zdroje blízkého privatizaci zřejmě doporučila německou RWE Gas, která jediná měla splnit podmínky soutěže a dává asi 133 miliard korun. Ve hře o Unipetrol zůstali tři uchazeči, nejvíce měl nabídnout britský Rotch Energy, nově podporovaný konsorciem IOC. Potvrzuje to mediální zástupce společnosti Miloš Růžička.

Přehrát

00:00 / 00:00

Miloš Růžička o ceně

Celkově by stát měl utržit zhruba 420 miliard korun. Tato suma je důvodem pokračujících vyjednávání mezi vládou a Českou národní bankou. Ta má totiž podle viceguvernéra Luďka Niedermayera obavy, že očekávané příjmy z privatizace povedou k dalšímu posilování koruny.

Přehrát

00:00 / 00:00

Niedermayer o obavách z posilování koruny

Severomoravská energetika zavedla u problémových zákazníků z řad podniků předplácení elektřiny. Její celkové pohledávky po lhůtě splatnosti jsou 958 miliónů korun. Opatření má umožnit největšímu domácímu distributorovi elektřiny předcházet vzniku pohledávek.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ivo Čelechovský: SME zavádí předplácení elektřiny

Kontrakt na dodávku 4500 tun drátu měsíčně pro německý trh zvýší export a.s. Nová huť o 15 až 20 procent. Největší tuzemský výrobce oceli loni vyvezl zboží za téměř 11 miliard korun, takže měsíčně firma exportuje hutní produkty v hodnotě 900 miliónů Kč.

Evropský výrobce letadel Airbus bude kvůli poklesu poptávky propouštět. Podrobnosti přidává bruselský zpravodaj Českého rozhlasu Milan Fridrich.

Přehrát

00:00 / 00:00

Milan Fridrich o propuštění v Airbusu

Jaroslav Skalický Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme