Ekonomické informace 19. 10. 2007

Koruna boří jeden rekord za druhým - a to jak k euru, tak k dolaru. Americká měna se už blíží k hladině 19 Kč. Koruna těží ze zájmu investorů o měny ve střední Evropě a z oslabování dolaru. Za propadem americké měny zase stojí špatné zprávy z amerického realitního trhu. Jeho propad se totiž může negativně podepsat na výkonnosti americké ekonomiky.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

koruny a eura

koruny a eura | Foto: Jan Rosenauer

Koruna by měla podle analytiků posilovat i nadále. To pochopitelně vadí našim exportérům. Ti ztrácejí cenovou konkurenceschopnost na zahraničních trzích. Řešením bude až zavedení evropské měny, říká personální ředitel Škody Auto Martin Jahn:

Přehrát

00:00 / 00:00

M. Jahn: Silná koruna

Česká republika by ale zatím neměla přijímat euro, tvrdí to člen bankovní rady České národní banky Mojmír Hampl. Tuzemská ekonomika totiž podle něj není dostatečně sladěná s ekonomikou eurozóny a analýzy neukazují že bychom se významně přibližovali vhodnému okamžiku pro přijetí eura. Zavedení evropské měny v současné době by navíc výrazně zvýšilo inflaci, a tedy i spotřebitelské ceny. Nic na tom nezmění ani to, pokud země splní maastrichtská kritéria pro přijetí eura.

Vinaři si pochvalují letošní úrodu, jejíž sklizeň skončí přibližně za dva týdny. Vinaři očekávají, že hrozny dají tři čtvrtě milionu hektolitrů vína, nejvíc od roku 1989. Přibližně 100 milionů lahví dodaných na trh tak pokryje necelou polovinu domácí spotřeby. Podle předsedy Svazu vinařů Jiřího Sedla bude úroda nejen nadprůměrná, ale také velmi kvalitní:

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Sedl: Úroda vína

V oboru výpočetní techniky pracuje v Česku čím dál víc lidí. Už jich je 150 tisíc a do roku 2011 má přibýt dalších 40 tisíc pracovních míst. Přesto máme problém s nedostatkem kvalitních specialistů. Podle zástupců českých firem totiž tuzemské univerzity opouští každoročně o polovinu absolventů méně, než trh potřebuje, píšou Hospodářské noviny.

Pavel Novák, Jaroslav Skalický, Tomáš Medek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme