Ekonomické informace 19. 3. 2004

Česká spořitelna už podruhé ustoupila tlaku svých klientů a splní své původní sliby, které chtěla změnit. 750 milionů korun musí zaplatit Aero Vodochody ministerstvu obrany za zpoždění dodávek letounů L-159. Zemědělci se mohou těšit na slíbenou podporu, kterou zatím nedostali. Producentům vajec hrozí pokuta kvůli kartelovým dohodám.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Česká spořitelna

Česká spořitelna | Foto: Jan Rosenauer

Česká spořitelna už podruhé ustoupila tlaku svých klientů a splní své původní sliby, které chtěla změnit. Penzijní fond spořitelny nabízel pozůstalým zemřelých klientů částku 10 tisíc korun, ale později podmínky pro získání těchto peněz změnil. Podle mluvčí spořitelny Kláry Gajdůškové je zájmem vedení banky, aby nebyly narušeny vztahy mezi klienty a celou finanční skupinou České spořitelny.

Přehrát

00:00 / 00:00

K. Gajdůšková: ČS splní slib

Kvůli krachu Union banky a Plzeňské banky musejí všechny domácí peněžní ústavy zdvojnásobit odvody do Fondu pojištění vkladů. Fond se totiž zadlužil, aby mohl klientům zkrachovalých bank vyplatit náhrady za pojištěné vklady. Bankám se tak na tři roky zvýší příspěvek do fondu z jedné na dvě desetiny procenta objemu vkladů.

750 milionů korun musí Aero Vodochody zaplatit ministerstvu obrany za zpoždění dodávek letounů L-159. Podle viceprezidenta pro obchod a marketing Aera Viktora Kučery je platba součástí dohody o vypořádání sporů, kterou ministerstvo s firmou uzavřelo.

Přehrát

00:00 / 00:00

V. Kučera: Pokuta pro Aero

Mluvčí ministerstva Ladislav Šticha se k dohodě nechtěl podrobněji vyjadřovat. Letoun L-159 je sice stěžejním výrobkem Aera, ale firma kromě zakázky pro armádu zatím nenašla další odběratele. Většinu akcií společnosti Aero Vodochody vlastní stát, manažersky ji ale ovládá Boxing. Vláda nedávno rozhodla o tom, že strategické partnerství s americkou firmou v Aeru ukončí. S tím Boeing souhlasí. Stát zároveň před týdnem vypověděl Aeru záruky na úvěry. Musí ale zaplatit za závazky podniku v následujících dvou letech z rozpočtu přes 9 miliard korun.

Rozšíření Evropské unie sníží průměrné náklady na mzdy zhruba o 3 eura na hodinu. Odhaduje to ekonom Volksbank Vladimír Pikora. Podle něj lidé z nových zemí totiž pracují jen za zlomek toho, co vydělávají jejich kolegové v nejbohatších zemích unie.

Přehrát

00:00 / 00:00

V. Pikora: Náklady na mzdy

Zemědělci se mohou těšit na slíbenou podporu, kterou zatím nedostali. Stát podle ministra zemědělství Jaroslava Palase finančně pomůže zemědělcům a ostatním příjemcům podpory z programu Sapard, kteří letos kvůli nedostatku peněz a zkolabování informačního systému zatím z tohoto fondu nedostali slíbené peníze. Do republiky mělo od začátku roku z programu Sapard přitéct bezmála půl miliardy korun. Na druhou stranu ale musejí zemědělci počítat s častějšími kontrolami. Palasovi se totiž nelíbí příliš vysoký úhyn hovězího dobytka ve stájích. Kontrolovat se tak budou hlavně podmínky jejich chovu.

Producentům vajec hrozí pokuta kvůli kartelovým dohodám, rozhodl o ni Úřad pro ochranu hospodářské soutěže. Potrestané firmy z celé republiky ale odmítají, že by se dohody o cenách dopustily a podají proti rozhodnutí antimonopolního úřadu nejspíše rozklad. Úřad začal šetřit situaci na trhu loni poté, co si zemědělci na obchodních řetězcích vymohli v létě zvýšení cen za vejce. Producenti tehdy prosadili, že nemohou dál prodávat pod svými výrobními náklady. Zatímco supermarkety za jedno vejce na platě nabízely kolem 1,50 Kč, zemědělci tvrdili, že v zahraničí by dostali až 2,70 Kč.

Americká softwarová společnost Microsoft nepřistoupila ve sporu s Evropskou unií na dohodu, která by firmě umožnila vyváznout bez trestu za zneužívání dominantního postavení na trhu. Příští týden Evropská komise oznámí své sankce, uvedl evropský komisař pro hospodářskou soutěž Mario Monti. Ten také naznačil, že jednání byla zčásti úspěšná, všechno ale zkrachovalo na tom, že Microsoft nepřistoupil na dohodu o budoucím chování firmy.

Marika Táborská, Michal Fila Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme