Ekonomické informace 19. 4. 2006

Češi mají problém s čerpáním peněz ze strukturálních fondů Evropské unie. Státní fond dopravní infrastruktury chce na opravy silnic vyčlenit navíc 1,5 miliardy korun. Cena ropy prolomila nové historické maximum a dostala se až nad 72 dolarů za barel. Plzeňská Škoda Electric získala novou zakázku v Číně.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

koruny a eura

koruny a eura | Foto: Jan Rosenauer

Češi mají problém s čerpáním peněz ze strukturálních fondů Evropské unie. Ke konci ledna Česká republika vyčerpala pouze pětinu evropských prostředků přidělených na rok 2004. V letošním roce se už sice čerpání peněz zrychluje, stále ale není uspokojivé. Hlavní příčinou pomalejšího čerpání je podle ministerstva pro místní rozvoj složitá administrativa, ministr Radko Martínek doplňuje ale ještě další důvody.

Přehrát

00:00 / 00:00

R. Martínek: Čerpání peněz z fondů EU

Ekonom České spořitelny Petr Zahradník s tím však úplně nesouhlasí. České firmy podle něj projekty s podporou z evropských zdrojů využívat umějí, na peníze ale dlouho čekají, protože vláda neumí realizované projekty dobře profinancovávat.

Přehrát

00:00 / 00:00

P. Zahradník: Čerpání peněz z fondů EU

Příčinami pomalého čerpání evropských peněz se dnes budou zabývat ministři.

Státní fond dopravní infrastruktury chce na opravy silnic vyčlenit navíc 1,5 miliardy korun. Důvodem je letošní extrémní zima, která po sobě zanechala více poničených silničních úseků než obvykle. Fond chce peníze získat přesunutím z rozpočtu na výstavbu dálnice D47, který se asi letos vyčerpat nestihne. Do kdy by silnice měly být opraveny, upřesňuje ředitel fondu Pavel Švagr

Přehrát

00:00 / 00:00

P. Švagr: Opravy silnic po zimě

Celkové náklady na úklid všech silnic se budou blížit čtyřem miliardám korun.

Cena ropy prolomila nové historické maximum a dostala se až nad 72 dolarů za barel. Za poslední měsíc tak podražila o více než deset dolarů za barel, což se začíná projevovat i v cenách pohonných hmot v České republice. Jen za poslední týden zdražil litr benzínu téměř o 50 haléřů na průměrných 30 korun 10. Co žene cenu ropy stále na nahoru, upřesňuje analytik společnosti Colosseum Štěpán Pírko.

Přehrát

00:00 / 00:00

Š. Pírko: Cena ropy

Plzeňská Škoda Electric získala novou zakázku v Číně - pro důlní vozidla v čínských povrchových dolech dodá 80 trakčních motorů za 107 milionů korun. Podle mluvčí Škody holdingu Radky Pistoriusové je firma vyrobí do června 2007.

Přehrát

00:00 / 00:00

R. Pistoriusová: Škoda Electric má zakázku v Číně

Naďa Bělovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme