Ekonomické informace 2. 1. 2003

Zákon o podpoře malého a středního podnikání zavádí nezbytný právní rámec pro poskytování dotací podnikům. Předpokládá, že na tuto státní podporu budou mít nárok firmy, zaměstnávající nejvýše 250 lidí s obratem nepřesahujícím 1,45 miliardy korun. Nárok mají mít i ty podniky, jejichž celková aktiva nepřevyšují 980 miliónů korun.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

průmyslový podnik

průmyslový podnik | Foto: Jan Rosenauer

Novela občanského zákoníku prodlužuje záruční lhůty u spotřebního zboží ze současných šesti měsíců na dva roky. Zákazníci si také budou moci u vadného výrobku v záruční lhůtě vybrat, zda chtějí koupenou věc opravit nebo vyměnit.

Zákon o platebním styku určuje, že na mezibankovní převod v tuzemsku bude mít banka dva dny. Převod v rámci jedné banky by se měl uskutečnit za jeden den. Zákon pamatuje i na řešení sporů, které v rámci platebního styku vznikají. Řešit je má Česká národní banka; zatím se však stane arbitrem pouze v platebním styku mezi bankami.

Zákon o finančním arbitrovi má umožnit lepší ochranu spotřebitele. Arbitr by měl totiž oproti soudnímu procesu vyřešit spor daleko rychleji, měl by rozhodovat spory do částky 50.000 eur (zhruba 1,5 miliónu korun). Jeho činnost bude zajišťovat centrální banka. Poslanecká sněmovna zvolila v prosinci finančním arbitrem Otakara Schlossbergera, dlouholetého experta na platební styk.

Novela zákona o pozemních komunikacích, která umožní udělovat soukromým společnostem koncese ke stavbě a provozování dálnice. Novela umožní státu, aby na určitou dobu, nejméně ovšem na 25 let, převedl na soukromou firmu práva vlastníka infrastruktury.

Důchodcům, kteří začali pobírat penzi před 1. lednem 1996, se zvyšuje důchod o čtyři procenta. Původně si měli polepšit o pět procent. Ostatním vzrostou penze o 3,8 procenta. Důchody tak mají průměrně vzrůst o 215 korun, průměrná penze bude 7 060 korun. Letos čeká změny také způsob vyplácení důchodů. Mluvčí České správy sociálního zabezpečení Věra Šandová důchodce ujišťuje, že se změny nemusí obávat.

Přehrát

00:00 / 00:00

V. Šandová: Důchody

Od prvního ledna vzrostly podle nařízení vlády minimální mzdy o 500 korun. A to na výši 6 200 korun měsíčně.

Ministr financí Bohuslav Sobotka se bude snažit přesvědčit své kolegy ve vládě, aby souhlasili s reformou veřejných financí. Na nutnost redikální reformy upozorňuje i centrální banka. Radiožurnálu to potvrdil člen bankovní rady Pavel Štěpánek.

Přehrát

00:00 / 00:00

P. Štěpánek: Veřejné finance

Plzeňské Škodě JS se podařilo získat zajímavý kontrakt v Maďarsku. Pomohlo jí k tomu ocenění Dodavatel roku 2002, které získala v konkurenci 120 firem. Více mluvčí Škodovky Karel Samec.

Přehrát

00:00 / 00:00

K. Samec: Dodavatel roku 2002

Milan Kopp, Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme