Ekonomické informace 20. 12. 2004

Hovoříme o pohledávce za 40 miliard korun, která údajně vznikla při prodeji Investiční a Poštovní banky Československé obchodní bance. Hlavní těžební divize bývalé ruské ropné jedničky Jukos se v nucené dražbě nedostala do rukou favorizovaného Gazpromu, ale zcela neznámé firmy. Nezapomeneme ani na to, že zemědělci dnes budou znovu vyjednávat o mzdách v příštím roce.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

IPB

IPB | Foto: Jan Rosenauer

Údajná pohledávka za 40 miliard korun se dnes bude dražit v pražském Národním domě na Vinohradech. Jde o částku, která měla vzniknout při prodeji Investiční a Poštovní banky Československé obchodní bance. Skutečná kupní cena byla nakonec stanovena na jednu korunu, jenže v té době hodnotu banky oceňovali tři auditoři. Jeden z nich HSBC Investment Bank ji právě odhadl na 40 miliard.

Podle ČSOB je ale existence pohledávky sporná, protože jiné znalecké posudky ocenili hodnotu IPB v době prodeje naopak jako ztrátovou, a to v řádech desítek miliard korun. V současné době se proto o pohledávku vede arbitráž u Mezinárodní obchodní komory ve Vídni. Dnešní dražby se podle mluvčího dražebníka pohledávky, firmy Clanroy Sales, Pavla Kočiše může zúčastnit každá fyzická nebo právnická osoba, která složí dražební jistotu přesahující 8 a půl milionu korun.

Přehrát

00:00 / 00:00

P. Kočiš: Dražební jistota

Dražby by se proto neměla zúčastnit ani ČSOB, ani bývalý akcionář IPB - japonská banka Nomura. O pohledávku se naopak může ucházet stát, který její koupi zvažuje.

Jiná, i když neméně sporná aukce, proběhla včera v Rusku. Hlavní těžební divize bývalé ruské ropné jedničky Jukos se v nucené dražbě nedostala do rukou favorizovaného Gazpromu, ale zcela neznámé a zřejmě nastrčené ruské firmy Baikal Finance Group. Aukce jednoho z nejcennějších ropných podniků v Rusku byla vyvrcholením tažení ruských úřadů proti Jukosu a kvůli údajnému daňovému nedoplatku firmy dosahujícího v přepočtu 600 miliard korun.

Baikal Finance Group získala těžební divizi asi za 212 miliard korun, mírně sice přesáhla vyvolávací cenu, ale přesto se dostala hluboko pod odhadovanou tržní hodnotu podniku. Analytici se většinou domnívají, že firma Baikal byla nastrčena Gazpromem a že Jugansk nakonec v rukou Gazpromu stejně skončí. Dnes by měl po dražbě následovat další krok - mimořádná valná hromada Jukosu by měla rozhodovat o případné likvidaci společnosti.

Zemědělci dnes budou znovu vyjednávat o mzdách v příštím roce. Odboráři původně požadovali až 11procentní růst platů, zaměstnavatelé ale byli proti. Kvůli nedostatku peněz ve státní rozpočtu na podporu zemědělců odboráři ze svých představ slevili a dnešní jednání by proto podle předsedy zemědělských odborů Bohumíra Dufka mohlo být úspěšnější.

Přehrát

00:00 / 00:00

B. Dufek: Mzdové vyjednávání

Dozor nad tuzemským finančním trhem by se měl postupně sjednocovat. Vyplývá to z návrhu zákona, který do vlády posílá ministerstvo financí. Jeho mluvčí Marek Zeman připomíná, že ministerstvo chce sjednocením dozoru dohled nad finančními trhy zjednodušit a zpřehlednit a také zabránit zbytečnému zdvojování některých nákladů.

Přehrát

00:00 / 00:00

M. Zeman: Dohled nad finačním trhem

Milan Kopp, Aleš Heřmánek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme