Ekonomické informace 21. 1. 2002

Odbory sedmi moravskoslezských hutních podniků nesouhlasí a vládním návrhem transformace českého ocelářství. Společnost Hartman - Rico chce letos investovat více než 400 miliónů korun do svých provozů na jižní Moravě. Ministerstvo financí sníží odhad růstu hrubého domácího produktu. Koruna má za sebou rušný týden a další takový ji zřejmě čeká.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Koruny

Koruny | Foto: Jan Rosenauer

Začneme tématem zaměstnanosti. Nejvíce lidí bez práce je na Mostecku. Tamní Hospodářská a sociální rada bude dnes na svém zasedání hledat řešení napjaté sociální situace v kraji. Podrobnosti má naše mostecká zpravodajka Eva Holá.

Přehrát

00:00 / 00:00

E. Holá: Zasedání Hospodářské a sociální rady

Odbory sedmi moravskoslezských hutních podniků nesouhlasí a vládním návrhem transformace českého ocelářství. Proto žádají kabinet, aby návrh stáhl ze svého středečního jednání. Odborář Jaroslav Marek si stěžuje, že vládu nezajímají názory sociálních partnerů.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Marek: Odbory proti transformaci ocelářství

V Havlíčkově Brodě by mělo vzniknout 200 nových pracovních míst. Společnost Hartman - Rico chce letos totiž investovat více než 400 miliónů korun do svých provozů na jižní Moravě. Podle generálního ředitele společnosti L'ubomíra Páleníka, bude zahájena také výstavba nové sterilizační jednotky za více než 200 miliónů korun ve Veverské Bitýšce na brněnsku.

Přehrát

00:00 / 00:00

L. Páleník: Investice Hartman-Rico na Brněnsku

Koruna má za sebou rušný týden. A další takový ji zřejmě čeká. V pátek kurs posílil až na 31 korunu a 55 haléřů za euro. Po slovní intervenci centrální banky se večer ustálil na úrovni osmi haléřů pod dvaatřiceti. Podle Jana Šisra, analytika společnosti Atlantik finanční trhy bude mít naše měna i na dále tendence k posilování.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Šisr: Koruna bude posilovat

I když se naše hospodářství zatím drží, musí se vyrovnávat s ekonomickým ochlazení Eurozóny. To vede i České ministerstvo financí k menšímu optimismu, pokud jde o výkonnost našeho hospodářství v letošním roce. Podle mluvčí Jany Vargové sníží ministerstvo svůj odhad růstu hrubého domácího produktu z dosavadních 3,8 procenta na 3,4 desetiny.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Vargová: Odhad HDP

Kupujeme si stále více nových vozů. V loni jich na našich silnicích přibylo více než 152 tisíc. Nejpopulárnější u nás zůstávají škodovky. Obsadily první příčky v prodeji. Nejvíce se prodalo vozů Škoda Fabia - přes 23 tisíce.

Jitka Hanžlová, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme