Ekonomické informace 21.6.2001

Vracíme se k rozhodnutí Ústavního soudu o oprávněnosti jmenování guvrnéra centrální banky. Hovoříme o zakázce Moravanu Aeroplanes Otrokovice i o obchodních úspěších obchodního consorcia Airbus. Všímáme si také otevřené ekonomiky Irska.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Guvernér České národní banky je ve své funkci skutečně oprávněně. Konstatoval to včera Ústavní soud. Potvrdil tak rozhodnutí prezidenta Václava Havla, které loni v listopadu napadl premiér Miloš Zeman. Ten zároveň požadoval zrušení jmenování Luďka Niedermayera viceguvernérem. Rozhodnutí Ústavního soudu guvernér Centrální banky Zdeněk Tůma vítá, je však přesvědčen o tom, že nenaruší komunikaci mezi bankou a vládou.

GE Capital Bank chce od července svým klientům za výběr z bankomatů České spořitelny účtovat 20 korun. Za výběr z ostatních bankomatů v ČR zaplatí klienti jednu korunu, třetí a další výběry v měsíci budou zpoplatněny deseti korunami. Vyplývá to z nového ceníku banky. Zatím ale není jisté, zda banka bude skutečně účtovat poplatek už od července, nebo zda počká na první krok České spořitelny. Ta plánuje zdražení výběrů z bankomatů od října.

Dovozci elektřiny do Rakouska budou muset od letošního října informovat spotřebitele o zdrojích své produkce. Především budou muset uvádět, kolik procent produkce pochází z takzvaných čistých, neboli obnovitelných zdrojů, nezatěžujících životní prostředí. Za špinavé zdroje je považováno například uhlí.

V příštích pěti letech vyvezeme do Rakouska téměř 8 milionů tun uhlí. Střednědobou smlouvu na dodávky včera podepsali zástupci OKD, Českomoravských dolů a Metalimexu se zástupci rakouského ocelářského koncernu Voest-Alpine. Celková hodnota kontraktu činí 16,5 miliardy Kč.

Největší rakouský výrobce elektřiny společnost Verbund chce zvýšit svůj export o 10 procent a vyvážet tak více než polovinu své produkce. Letos chce mimo jiné proniknout i na trhy České republiky, Slovenska a Německa.

Moravan Aeroplanes Otrokovice podepsal vstupní kontrakt na dodávky součástí pro dopravní letouny Airbus A 320. Podle vedení firmy jde o první takovou zakázku v České republice. Více Roman Verner

Evropské letecké consorcium Airbus zažívá zlaté časy. Výhodným obchodem na aerosalonu v La burže nedaleko Paříže získalo dokonce převahu nad svým hlavním americkým rivalem. Nad Airbusem drží ochrannou ruku státy Evropské unie, proto jeho rozmach zaujal i našeho bruselského zpravodaje Milana Fridricha.

Rakousko po prudkých diskusích odložilo nákup 24 stíhaček, které jeho armáda údajně už naléhavě potřebuje, za rok 2003, tedy po příštích parlamentních volbách. Důvodem je nedostatek peněz na nákup. Dosavadní rakouské stíhačky Draken švédské výroby pocházejí ze 60. let a dosluhují . V budoucnu bude mít zřejmě největší šance letoun Jas-39 Gripen, protože britsko-švédské konsorcium je v EU "doma", se švédskými výrobky mají Rakušané dobré zkušenosti a navíc je Švédsko neutrální zemí stejně jako Rakousko.

Zatímco sousední státy stále požadují omezení pohybu pracovních sil po našem vstupu do Unie, Irsko zůstává otevřené pro kohokoli, kdo chce na ostrově legálně pracovat. Tohoto ujištění se dostalo i české senátní delegaci. Více už náš zvláštní zpravodaj v Dublinu Miroslav Konvalina.

Jak se v Irsku pracuje, o tom budeme podrobněji mluvit v ekonomickém magazínu, který začíná v devět hodin 15 minut.

Milan Kopp, Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme