Ekonomické informace 21. 6. 2007

V České republice se poprvé objevil virus ptačí chřipky v chovu drůbeže. Po 15 letech by se měly dořešit restituce zemědělské půdy. Češi přestávají šetřit a chystají se utrácet za vybavení svých domácností. Distribuční firma První novinová společnost loni dosáhla konsolidovaného zisku po zdanění 197 milionu korun.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

cesta

cesta | Foto: Alena Palečková

V České republice se poprvé objevil virus ptačí chřipky v chovu drůbeže. Byl potvrzen v chovu krůt v obci Tisová na Orlickoústecku. Z šesti tisícového hejna jich část už uhynula. Dnes by měly být známy výsledky kontrolního vyšetření, ze kterého bude jasné o jaký typ viru jde. Veterináři teď vymezují pásma ochrany a dozoru o poloměru tři a deset kilometrů od místa výskytu.

Po 15 letech by se měly dořešit restituce zemědělské půdy. Takzvaná divoká transformace zemědělských družstev řadě drobných rolníků uškodila. Ćást z nich se totiž ještě stále nedočkala vyrovnání anebo navrácení půdy od bývalých JZD. Vyřešit by to měla novela zákona, kterou chystá ministerstvo zemědělství. Spory o pozemky se mnohdy táhnout už 15 let, jde hlavně o drobné pozemky, říká Předseda svazu vlastníků půdy a soukromých rolníků František Janda.

Přehrát

00:00 / 00:00

F. Janda: Restituce

Podle Svazu vlastníků půdy a soukromých rolníků přišli desetitisíce lidí až o desítky miliard korun tím, že značná část bývalých JZD obešla povinnost vyrovnat jejich nároky za kdysi zkolektivizovaný zemědělský majetek.

Češi přestávají šetřit a chystají se utrácet za vybavení svých domácností. Svou budoucnost vidí optimističtěji než obyvatelé ostatních středoevropských zemí. Vyplývá to z evropské studie Barometr Cetelem. Podrobnosti nám řekl Václav Horák, ředitel české pobočky společnosti, která průzkum realizovala.

Přehrát

00:00 / 00:00

V. Horák: Optimismus spotřebitelů

Distribuční firma První novinová společnost loni dosáhla konsolidovaného zisku po zdanění 197 milionu korun. To je zhruba o 23 procenta méně než v předcházejícím roce. Generální ředitel firmy Jaromil Juda to i tak považuje za dobrý výsledek, protože zisk snížily investice do lepšího vybavení a rozšíření prodejní sítě, která je nejrozsáhlejší v Evropě.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Juda: PNS

200 lidí zaměstná nový automobilový závod v Ostravě. Ten v mošnovské průmyslové zóně otevřel výrobce automobilových kompomentů firma Behr. Do infrastruktury a provozních prostředků firma investovala 450 milionů korun.

Milan Kopp, Tomáš Medek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme