Ekonomické informace 22. 11. 2001

Hovoříme o zvýšení minimální mzdy, výplatách nároků klientů zkrachovalých kampeliček i o zahájení sériové výroby v Leteckých závodech Kunovice, které ohlásil jejich nový majitel - společnost Moravan Aeroplanes. Stranou nezůstane ani definitivní schválilení zvýšení daní včetně kontroverzního zavedení daně z výnosů úspor v Polsku.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Od prvního ledna bude minimální mzda stanovena na 5700 korun měsíčně. Včera o tom rozhodla vláda s tím, že nejnižší hodinový příjem bude skoro 34 koruny. Podle vicepremiéra Vladimíra Špidly se tak vláda snaží motivovat lidi k tomu, aby nepobírali sociální dávky, ale pracovali.

Přehrát

00:00 / 00:00

V.Špidla. Minimální mzda

Zajišťovací fond družstevních záložen vyplatil na odškodnění klientů zkrachovalých kampeliček k dnešnímu dni skoro 3 a půl miliardy korun. Podrobnosti má mluvčí Úřadu pro dohled nad družstevními záložnami Oldřich Zajíc.

Přehrát

00:00 / 00:00

O.Zajíc: Kampeličky

Česká republika odevzdala Evropské komisi v Bruselu písemné vysvětlení k výtkám Unie ohledně programu restrukturalizace ocelářského průmyslu, schváleného vládou koncem srpna. Jednání o problému začne za šest dní.

Zahájení sériové výroby v Leteckých závodech Kunovice ohlásil jejich nový majitel - společnost Moravan Aeroplanes. Během následujících dvou let by se zde měla plně obnovit produkce dopravních letounů L-410 a L-420, známých jako Turbolet. Více Roman Verner.

Přehrát

00:00 / 00:00

R.Werner: Letecké závody Kunovice

Konsorcium mezinárodních firem, jejichž představitelem je zlínská akciová společnost GRADDO, a Expandia Holding podaly podněty k prošetření výběrového řízení na prodej společnosti ETA Hlinsko. Tito neúspěšní zájemci o koupi ETY namítají, že ve výběrovém řízení se nepostupovalo zcela legitimním způsobem, a proto se obrátili na Komisi pro cenné papíry a na soud.

Předsedou představenstva Českého Telecomu se stal bývalý generální ředitel české pobočky Oracle Ondřej Felix. Nahradil Ivana Pilného, který na své funkce rezignoval před dvěma týdny.

Dolní komora polského parlamentu definitivně schválila zvýšení daní včetně kontroverzního zavedení daně z výnosů úspor. V příštím roce tak státní pokladna získá navíc asi čtyři miliardy zlotých. Střadatelé i banky hledají způsob, jak se zdanění úspor vyhnout. Jak si poradili, o tom náš polský zpravodaj Pavel Novák.

Přehrát

00:00 / 00:00

P.Novák: Daně z úspor

Evropská unie udělila rekordní pokuty za kartelovou dohodu. Skupina evropských a japonských výrobců vitamínů vyfasovala trst ve výši 855 milionů eur. Z Bruselu náš zpravodaj Milan Fridrich.

Přehrát

00:00 / 00:00

M.Fridrich: Pokuta za kartelovou dohodu

Rusko se stále ještě nerozhodlo, zda zachová či sníží výši svojí produkce ropy. Proto včera cena ropy opět mírně poklesla. V Londýně na 18 dolarů 70 centů za barel a na newyorském trhu na 18,88.

Milan Kopp, Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme