Ekonomické informace 22. 2. 2001

Začala další fáze ozdravování brněnského Zetoru. V Ekonomických informacích se dočtete i o krytí ztráty Konsolidační banky, o propadu na americké burze Nasdaq, o ukončení výroby obuvi firmou Stival Napajedla.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Krajský soud v Brně povolil Zetoru vyrovnání. Tím začala další fáze ozdravování a restrukturalizace podniku. Podle mluvčího společnosti Jaroslava Pichrta se tak uvolnila cesta pro vstup strategického partnera do firmy.

O smluvní vyrovnání s Československou obchodní bankou usiluje i hutní subholding Z-Group. Nabízí třetinový výtěžek z dluhu ve výši 3,3 desetiny miliardy korun, což má být minimálně trojnásobek v porovnání s možným efektem konkursu. ČSOB požádala majitele holdingu Zdeňka Zemka o detailnější iformace, protože zatím výhodnost tohoto postupu prý dostatečně nedoložil.

Ztráta Konsolidační banky dosáhla v loňském roce 13 miliard korun. Stát, respektive daňoví poplatníci ji zaplatí ze tří zdrojů. 7 miliard pokryjí příjmy Fondu národního majetku. Tato částka zahrnuje především převody nebonitních aktiv z komerčních bank, připomíná náměstek ministra financí Eduard Janota:

Akcie na pražské burze se propadly na letošní minimum. Český kapitálový trh tak reagoval na propad indexů na evropských trzích, které jsou dokonce nejnižší za poslední dva roky. Jak informuje náš bruselský zpravodaj Milan Fridrich jako hlavní důvod uvádějí odborníci pokles akcií na americké burze Nasdaq.

Vládní agentura na podporu obchodu CzechTrade a Hospodářská komora včera podepsaly dohodu o další spolupráci. K jejímu obsahu generální ředitel CzechTrade Martin Tlapa doplnil:

Z jedné z největších a nejznámějších domácích obuvnických firem Stival Napajedla zůstala už jenom značka. Nové vedení firmy rozhodlo o tom, že přestane vyrábět obuv a jedinou výrobní halu ve Veselí nad Moravou pronajalo společnosti Penta Shoe. Většinu prodejen Stivalu spolu se značkou koupil nový subjekt. Michalu Filovi z brněnského studia Českého rozhlasu to potvrdila tajemnice České obuvnické asociace Vlasta Mayerová.

Milan Kopp, Aleš Heřmánek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme