Ekonomické informace 23. 7. 2003

Poslanci dnes pokračují v debatě o vládním návrhu reformy veřejných financí. Zatímco občanští demokraté trvají na zamítnutí vládních návrhů jako celku, komunisté budou při hlasování zvažovat stanovisko k jednotlivým normám.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

padesátikoruna

padesátikoruna | Foto: Jan Rosenauer

Místopředseda KSČM Jiří Dolejš řekl, že budou chtít některé zákony vrátit vládě k přepracování, jiné zamítnout a asi dvě předlohy pustit do druhého čtení.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Dolejš: Reforma

Součástí balíku zákonů je i návrh na změny ve stavebním spoření. Dnes téma Otázky dne v 7.50 s Karlem Kühnlem z Unie svobody DEU.

Ceny pohonných hmot se po několika měsících poklesu zase vydávají vzhůru. Nejvíce rostou na jižní Moravě, nejméně naopak v Praze. Za zdražením stojí pokračující zdražování ropy a benzínu v Evropě. Čeští prodejci to dosud řešili tak, že ceny drželi na úkor svých marží. Podle analytika společnosti Colosseum Jiřího Šťastného ceny benzínu porostou i nadále.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Šťastný: Benzín

Lidé svěřují obchodníkům s cennými papíry stále více majetku, nyní v rekordní výši 156 miliard korun. Ještě před dvěma lety to přitom bylo necelých 65 miliard. Mezi největší klienty patří pojišťovny a penzijní fondy, nezanedbatelné jsou ale také podniky, města, obce nebo privátní klientela. Podle předsedy představenstva Asociace pro kapitálový trh Martina Fuchse roste objem majetku pod individuální správou kontinuálně posledních pět let.

Přehrát

00:00 / 00:00

M. Fuchs: Kapitálový trh

Do České republiky se dováží stále více ojetých osobních aut. V prvním pololetí jejich počet stoupl o více než čtvrtinu. Během prvních šesti měsíců k nám tak ze zahraniční přibylo téměř 75 000 ojetin. Podle Antonína Šípka ze Sdružení automobilového průmyslu jich ale centrální registr zaregistroval zhruba o 18 000 méně.

Přehrát

00:00 / 00:00

A. Šípek: Ojeté vozy

Na letišti v Praze Ruzyni v 1. pololetí přistálo asi 26 tisíc letadel, o téměř desetinu véíc než loni ve stejném období. Jak dodala mluvčí České správy letišť Anna Kovaříková, zvýšil se také počet odbavených cestujících, který se přehoupl přes 3 miliony.

Několik tuzemských pojišťoven se rozhodlo společně nabízet pojištění letadel, které je náročné především kvůli získání zajištění od zahraničních partnerů. Ti po teroristických útocích z 11. září 2001 snížili pojistné krytí letadel a vyškrtli z pojistných rizik terorismus a válku. O jednání o vytvoření poolu informuje Václav Bálek, mluvčí České pojišťovny.

Přehrát

00:00 / 00:00

V. Bálek: Pojištění letadel

Vedení Českých radiokomunikací nepřipravuje v nejbližší době prodej svého téměř 40-tiprocentního podílu ve společnosti RadioMobil. Jak na mimořádné valné hromadě uvedl předseda představenstva Torben Holm, nejedná ani o prodeji svých akcií společnosti Bivideon, která nedávno projevila zájem o jejich odkup.

Milan Kopp, Jaroslav Skalický Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme