Ekonomické informace 24. 7. 2002

Silná vlna propouštění postihla další významné zaměstnavatele v regionech České republiky. Z jihlavských skláren Bohemia musely zatím odejít 2 stovky pracovníků a navíc sklárny neodolaly hrozbě konkursu. Ten na ně prohlásil včera Krajský soud v Brně.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

sklenice piva

sklenice piva | Foto: Jan Rosenauer

A důvod? Podle mediálního zástupce skláren Michala Donátha dramatické snížení poptávky po ručně vyráběném křišťálovém sklu a extremní posilování české koruny.

Přehrát

00:00 / 00:00

M. Donáth: Sklárny Bohemia

Konec srpna bude smutným obdobím také pro 4 stovky pracovníků Teslampu Králíky. Bez práce budou, protože s uzavřením závodu souhlasil věřitelský výbor Teslampu Holešovice, pod který králická provozovna spadá. Podrobnosti připojuje Miroslav Ponomarev.

Přehrát

00:00 / 00:00

M. Ponomarev: Teslalamp

Propuštění necelých 500 lidí z brněnského Zetoru odmítli odboráři traktorky. Důvody uvede závodní výbor Zetoru podle svého předáka Miloše Launy ve stanovisku, které zašle úřadu práce. Jiné akce ale odbory nechystají. Nový majoritní vlastník Zetoru, slovenská společnost HTC holding, ohlásil, že cílem hromadného propouštění je snížení přezaměstnanosti. Ani podle mluvčího Konsolidační agentury Jiřího Pekárka, není toto snižováním počtu pracovníků v rozporu se smluvními podmínkami, ke kterým se HTC holding zavázal při vstupu do Zetoru.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Pekárek: Zetor

Obrovské zadlužení, obvinění šesti členů představenstva z porušování povinností při správě cizího majetku a naposledy také prohlášení konkursu - takový je osud Českomoravské družstevní záložny v Pardubicích. Jak uvedl nucený správce kampeličky Petr Seifert, nebylo jiné cesty než konkurs navrhnout, protože sliby členů představenstva o tom jak urovnají 9,5 milionovou ztrátu byly nesplnitelné.

Přehrát

00:00 / 00:00

P. Seifert: Záložna

Příjemnější vyhlídky čekají alespoň na české příznivce zlatavého moku a to při cestách do Polska. Do konce roku tam totiž začne Plzeňský Prazdroj s licenční výrobou , už teď provádějí experti v Polsku výrobní testy a největší tuzemský pivovar tam chce příští rok prodat 200 tisíc hektolitrů piva.

Milan Kopp, Michal Fila Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme