Ekonomické informace 25. 9. 2001

Americký prezident George Bush podepsal dokument nařizující zmrazení účtů teroristů a teroristických organizací. Zároveň požádal o spolupráci i zahraniční banky. České aerolinie mají po teroristických útocích v USA horší výsledky hospodaření. Proto navrhly vládě odložení letošní splátky státní půjčky v řádu desítek miliónů korun na pozdější období. Zaměstnanci Vítkovic nebudou mít své zástupce v dozorčí radě.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Americký prezident George Bush podepsal dokument nařizující zmrazení účtů teroristů a teroristických organizací. Zároveň požádal o spolupráci i zahraniční banky. V dokumentu je vyjmenováno 27 organizací či jednotlivých osob. Americké ministerstvo financí dostalo volnou ruku, aby ve Spojených státech obstavilo účty zahraničních bank, které by odmítly spolupracovat při potírání militantních skupin.

V České republice může podle vyjádření bank nařídit zmrazení účtů pouze soud nebo orgány činné v trestním řízení.

Zda bude opatření amerického prezidenta účinné, to mimo jiné závisí na tom, kolik peněz na zablokovaných účtech je a jak byly používány. Ekonomický analytik společnosti PPF Pavel Kohout v této souvislosti upozorňuje na zvláštnosti financování teroristických skupin.

České aerolinie mají po teroristických útocích v USA horší výsledky hospodaření. Proto navrhly vládě odložení letošní splátky státní půjčky v řádu desítek miliónů korun na pozdější období. ČSA utrpěly kvůli přerušení leteckého provozu ve Spojených státech bezprostření ztrátu 30 milionů korun. V dalších měsích čekají kvůli stagnaci přepravy snížení výnosů o další stovky milionů.

Maďarská letecká společnost Malév je na tom hůře. Pokud jí stát neposkytne záruky na krytí škod za 950 milionů dolarů, bude muset zrušit všechny lety.

Letecké společnosti zemí Evropské unie se dívají nevraživě za oceán. Americká vláda totiž přislíbila svým aerolinkám pomoc ve výši 15 miliard dolarů. A v evropských společnostech zavládly obavy, že je zámořská konkurence převálcuje. O tomto problému proto bude dnes jednat komisařka pro dopravu Loala De Palácios s americkými zástupci. Více náš bruselký zpravodaj Milan Fridrich.

Spojené státy se dohodly s Pákistánem na novém rozložení splátek pákistánského dluhu v částce 379 miliónů dolarů. Splatnost půjčky z programu rozvojové pomoci se nyní prodlužuje na 20 let.

Zaměstnanci Vítkovic nebudou mít své zástupce v dozorčí radě. Ani ve druhém kole doplňujících voleb totiž žádný z kandidátů nezískal nadpoloviční většinu hlasů. Podle personálního ředitele Vítkovic Zdeňka Chládka zákon řešení podobného případu neupravuje. Pokud však zůstanou místa v dozorčí radě neobsazena, může tato situace rozhodování dozorčí rady zásadně omezit.

Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme