Ekonomické informace 25. 9. 2007

Dálniční známky budou příští rok dražší. Česká republika zatím v čerpání peněz ze strukturálních fondů Evropské unie zaostává za většinou ostatních nových zemí. Od října by měly stoupnout ceny plynu v průměru o 4,8 procenta.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

koruny a eura

koruny a eura | Foto: Jan Rosenauer

Dálniční známky budou dražší. Rozhodla o tom vláda. Řidiči osobních vozů zaplatí za známku na příští rok 1000 korun. To je přibližně o 10 procent víc než dosud. Cena známky pro vozy od 3,5 do 12 tun vzroste o téměř 15 procent na 8000 korun, říká ministr dopravy Aleš Řebíček.

Přehrát

00:00 / 00:00

A. Řebíček: Dálniční známky

Česká republika zatím v čerpání peněz ze strukturálních fondů Evropské unie zaostává za většinou ostatních nových zemí. Zatím se nám podařilo získat jen 46 procent prostředků, které jsme z těchto fondů pro léta 2004 až 2006 mohli dostat. Mezi desítkou států jsme na osmém místě hned za Slovenskem, které získalo 55 procent. Vyplývá to z nových statistik, které zveřejnila Evropská komise.

Hospodářská komora České republiky upozorňuje na to, že kvůli nedostatečnému čerpání prostředků z EU se české firmy v porovnání s podniky z ostatních unijních zemí dostávají do velké konkurenční nevýhody. Prezident komory Jaromír Drábek doufá, že to bude varováním pro nové čerpací období.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Drábek: Čerpání prostředků z EU

Evropská komise přidala České republice na podpory restrukturalizace vinic. Původní návrh zvýšila zhruba o desetinu na 88 milionů korun. Podpora se týká hospodářského roku do letošního 31. července, více peněz tak bude možno rozdělit na projekty, které vinaři mohli předkládat do 1. dubna. Schválený návrh proti původnímu rozdělení navýšil finance téměř všem státům, ale Česká republika je podle ministerstva zemědělství s bezmála 11 procenty nárůstu nejúspěšnější.

Od října by měly stoupnout ceny plynu v průměru o 4,8 procenta. Domácnost, která plyn využívá na vaření, topení i ohřev vody, si měsíčně připlatí 75 korun. Dominantní prodejce plynu, RWE Transgas, zvýšení cen odůvodňuje vyššími cenami ropy.

Zároveň je pravda, že firmě poklesl prodej plynu za letošní první pololetí o pětinu. Tím plynárenským společnostem poklesly výrazně i příjmy z prodeje. Jihomoravská plynárenská dokonce prodala téměř o čtvrtinu méně plynu než za loňské stejné období. Důvody vysvětlil místopředseda představenstva Patrik Choleva.

Přehrát

00:00 / 00:00

P. Choleva: Prodej plynu

Jitka Hanžlová, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme