Ekonomické informace 26. 11. 2002

Státní podíl v Unipetrolu je podle rozhodnutí vlády na prodej. Nový závod v Číně chce založit tuzemská společnost Vítkovice Strojírenství. Možná už dnes bude jasno jaký další osud čeká na rokycanský Favorit. Evropské unie dala zelenou liberalizaci trhu energií. Beze změny zůstala základní nabídka unie adresovaná českému zemědělství.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

koruny a eura

koruny a eura | Foto: Jan Rosenauer | Zdroj: AFP

Privatizace české petrochemie se opět rozběhla. Státní podíl v Unipetrolu je podle rozhodnutí vlády na prodej, na Fondu národního majetku teď je, aby vypsal výběrové řízení na privatizačního poradce. Jak dodal Jindřich Marek z tiskového odboru vládního úřadu, o způsobu privatizace budou ministři ještě diskutovat. Vše ale nasvědčuje tomu, že se pokusí Unipetrol prodat jako celek.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Marek: Způsob prodeje Unipetrolu

Původní vítěz soutěže - Agrofert Andreje Babiše - odmítl zaplatit kupní cenu 361 milion eur. Spekuluje se tedy o tom jak moc se od této sumy ta nová částka odchýlí a hlavně v jakém směru. Analytik společnosti Atlantik finanční trhy Roman Cenek nepředpokládá, že by se vládě podařilo dosáhnout lepší ceny, než při minulém - neúspěšném prodeji. Unipetrol totiž v mezidobí hůře hospodařil a potýká se s následky povodní. Kupce by ale podle Cenka mohly nalákat mírnější podmínky prodeje.

Přehrát

00:00 / 00:00

R. Cenek: Kupní cena Unipetrolu

Nový závod v Číně chce založit tuzemská společnost Vítkovice Strojírenství. Vyrábět by tam měli severomoravané zalomené hřídele. Továrna přímo v Číně by měla zlepšit vývozní možnosti našeho podniku. Jen během loňského roku vyvezly Vítkovice do Číny zalomené hřídele za 195 milionů korun. Jak potvrzuje mluvčí Vítkovic Lenka Hatlapatková, smlouvu o smlouvě budoucí uzavřeli s firmou SMCC, která vznikla sloučením čtyř tamních loďařských společností.

Přehrát

00:00 / 00:00

M. Sobotka: Prodej Favoritu Rokycany

Možná už dnes bude jasno jaký další osud čeká na rokycanský Favorit. Oficiálně neznámý vydražitel tradičního výrobce jízdních kol měl totiž do včerejší půlnoci poslední možnost zaplatit za Favorit zbytek z kupní ceny 25,5 miliónu korun. Zda se mu to povedlo a zachránil tak svou nevratnou kauci ve výši 3,5 miliónu korun, to zjišťoval Martin Sobotka.

Přehrát

00:00 / 00:00

M. Sobotka: Prodej Favoritu Rokycany

Od roku 2007 bychom měli mít šanci vybrat si, jestli budeme chtít elektřinu a plyn domácího distributora a nebo od někoho ze zahraničí. Evropské unie se na tom dohodla během zasedání ministrů energetiky. Řekla tak jasné ano liberalizaci tohoto sektoru a protože s naším členstvím v unii se počítá od roku 2004, vztahuje se tato možnost i na české odběratele. Pokračuje náš bruselský zpravodaj Milan Fridrich.

Přehrát

00:00 / 00:00

M. Fridrich: Liberalizace trhu energií v EU

Beze změny zůstala základní nabídka Evropské unie adresovaná českému zemědělství. V poslední verzi "balíčku", který Unie předložila členským státům se výchozí přímé zemědělská podpora dál pohybuje od 25 procent v roce 2004 po 35 procent v roce 2006.

Martin Hromádka, Michal Fila Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme