Ekonomické informace 26. 11. 2004

Osud novely energetického zákona komplikují lhůty předepsané Evropskou unií. České firmy chtějí spolupracovat se zahraničními investory, kteří podnikají na našem území. Zakázku za přibližně 300 miliónů korun získala v Kataru brněnská pobočka koncernu Seimens. Nejlepší čeští vědci se včera dočkali svého ocenění.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dráty vedení vysokého napětí

Dráty vedení vysokého napětí | Foto: Jan Rosenauer

Senát schválil záměr vlády liberalizovat do roku 2007 trh s elektrickou energií a s plynem. Velké podniky si tak budou moci už od nového roku vybrat svého dodavatele zemního plynu. Počítá s tím novela energetického zákona. Ovšem vzhledem k tomu, že naši zákonodárci nestíhají Evropskou unií předepsané lhůty účinnosti, není osud novely nijak snadný. Což potvrzuje i mluvčí ministerstva průmyslu a obchodu Ivo Mravinac.

Přehrát

00:00 / 00:00

I. Mravinac: Energetický zákon

ČEZ se obrátil na antimonopolní úřad se žádostí, aby změnil své rok a půl staré rozhodnutí. Podle něj má elektrárenská společnost prodat svůj většinový podíl v Severočeské energetice. ČEZ upozorňuje na to, že se změnila situace a z hlediska trhu celé Evropské unie už má jen dvouprocentní podíl na trhu. A akcie Severočeské energetiky by klidně mohl koupit některý z jeho silnějších konkurentů.

České firmy chtějí spolupracovat se zahraničními investory, kteří podnikají na našem území. Své služby a produkty nabízely na včerejším dodavatelském veletrhu v pražském Kongresovém centru. Podle Jany Víškové, mluvčí agentury CzechInvest, se veletrhu jiné zúčastnili i přední světoví hráči.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Víšková: Dodavatelský veletrh

Zakázku za přibližně 300 miliónů korun získala v Kataru brněnská pobočka koncernu Seimens. Jak vysvětlil mluvčí firmy Petr Sedlášek, do ropného emirátu půjdou tři parní turbíny, na jejichž výrobě bude pracovat přibližně 50 zaměstnanců.

Přehrát

00:00 / 00:00

P. Sedlášek: Turbíny pro Katar

Nejlepší čeští vědci se včera dočkali svého ocenění. V rámci projektu Česká hlava získali kromě ceny také finanční ohodnocení v hodnotě několika desítek až stovek tisíc korun. Cílem soutěže ale není zlepšit životní úroveň konkrétních odborníků. Organizátoři soutěže se spíš snaží zvýšit jejich prestiž a přiblížit výsledky vědeckých výzkumů obyčejným lidem. Bez rozvoje vědy totiž bude zaostávat celá česká ekonomika - připomíná člen organizačního výboru soutěže Stanislav Štěpánek.

Přehrát

00:00 / 00:00

S. Štěpánek: Česká hlava

Bankovní rada České národní banky ponechala úrokové sazby beze změny. Naše měna i tak včera znovu posilovala. Vůči dolaru zaznamenala nové maximum 23 koruny 38 haléřů. K euru 30 korun 98 haléřů.

Jitka Hanžlová, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme