Ekonomické informace 26. 11. 2007

České zemědělství letos vykázalo dvojnásobný zisk proti loňsku. Domácnosti čeká rok zdražování energie, plynu i tepla - Energetický regulační úřad dnes oznámí, o kolik vzrostou ceny. Antimonopolní úřad prověřuje, zda někteří distributoři sportovního zboží neporušují zákon o hospodářské soutěži.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zemědělství

Zemědělství | Foto: Marie Matúšů

V Bruselu jednají ministři zemí Unie o reformě vinařství a revizi společné zemědělské politiky. To je nejvíce kontroverzní téma - hlavně pro Českou republiku. Plánuje se totiž škrtání dotací pro velké farmy. To se českým zemědělcům nelíbí, protože u nás jsou více než v jiných zemích právě velké zemědělské celky. V případě Česka by to rušení mohlo zasáhnout až 40 procent přímých plateb. Na druhou stranu letos se zemědělcům docela daří. Podle odhadu resortního ministerstva by měl být zisk českého zemědělství 15 až 16 miliard korun. To je dvakrát víc než loni. Důvody popsal Martin Pýcha, tajemník předsedy Zemědělského svazu.

Přehrát

00:00 / 00:00

M. Pýcha: Důvody letošního zisku českého zemědělství

Energetický regulační úřad dnes zveřejní, jak budou vypadat regulované ceny v příštím roce. Šéf úřadu Josef Fiřt odhaduje, že elektřina zdraží v průměru o 10 procent. Bude se to samozřejmě lišit podle jednotlivých krajů.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Fiřt: Elektřina zdražuje podle regionů

Úřad určuje poplatky za přenos a distribuci elektřiny, což je jen jedna ze složek konečné ceny. Tato složka by zřejmě měla stoupnout o 4 až pět procent. Konečnou cenu ale ovlivní hlavně nákup silové elektřiny. Její cena stále roste. Už víme, že ČEZ zdraží od ledna elektřinu o 14,4 procenta. Další velcí domácí prodejci elektřiny zatím cenu pro příští rok neoznámili a vyčkávají na dnešní rozhodnutí regulačního úřadu.

V příštím roce poroste také cena zemního plynu. Regulační úřad odhaduje, že to bude dokonce ještě více než letos. Úřad ale ovlivňuje jen malou část ceny plynu. Při posledním zdražování na začátku října RWE Transgas zvýšil ceny v průměru o 4,8 procenta a Pražská plynárenská o 6,2 procenta. Ceny na čtvrté čtvrtletí tak domácnostem neměnil pouze E.ON.

Některé domácnosti musí do nákladů na energie počítat i ceny tepláren. S vyšší cenou na teplo musí počítat každý. Ale pokud jde o teplárny, tam se hlavně projeví ekologická daň a změna sazby daně z přidané hodnoty. Ceny tepláren se budou lišit podle oblastní. Zdražovat budou přibližně od čtyř do dvaceti procent.

Antimonopolní úřad prověřuje, zda někteří distributoři outdoorového zboží (sportovního zboží pro volný čas) neurčují prodejcům konečné ceny výrobků. To by bylo v rozporu se zákonem o hospodářské soutěži. Úřad zatím nezahájil správní řízení. Jak říká jeho předseda Martin Pecina, v souvislosti s šetřením už udělili jedné z firem pořádkovou pokutu 100 tisíc korun za neposkytnutí požadovaných informací.

Přehrát

00:00 / 00:00

M. Pecina: Antimonopolní úřad udělil pokutu za neposkytnutí požadovaných informací

Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme