Ekonomické informace 27. 9. 2006

Centrální banka rozhodovat o úrokových sazbách. Průměrná hodinová mzda v Česku se za poslední tři roky zvýšila téměř o čtvrtinu. Evropská komise souhlasila se státní pomocí pro české lodní dopravce. Stock Plzeň letos nakoupí na výrobu slivovice pouze české švestky.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

švestky

švestky | Foto: Josef Veselý | Zdroj: Český rozhlas

Česká národní banka dnes bude rozhodovat o úrokových sazbách. Česko je má stále na nejnižší úrovni v Evropské Unii. Analytik Petr Sklenář očeká, že centrální banka zatím ještě ponechá úrokové sazby beze změny.

Přehrát

00:00 / 00:00

P. Sklenář: Sazby

Průměrná hodinová mzda v Česku se za poslední tři roky zvýšila téměř o čtvrtinu na 3,4 eura. Např. v Německu to bylo pouze o 5 %. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu. Rozdíl v platech ale zůstává velký, v Německu je hodinová mzda přes 15 euro, říká Dalibor Holý ze statistického úřadu.

Přehrát

00:00 / 00:00

D. Holý: Hodinová mzda

Plánovaná výstavba automobilky Hyundai v severomoravských Nošovicích přilákala do nedalekého Třince korejsko- slovenskou firmu Matador-Dongwon. V průmyslové zóně chce investovat do stavby závodu na výrobu automobilových komponentů zhruba půl miliardy korun a zaměstnat v něm asi 200 zaměstnanců.

Evropská komise souhlasila se státní pomocí pro české lodní dopravce. Česko tak může za určitých podmínek odškodnit dopravce kvůli suchu, které čas od času zasáhne Labe. Finanční injekce má podpořit dopravce natolik, aby mohli využít své maximální kapacity.

Společnost Tarmac CZ dokončila modernizaci kamenolomu v Košťálově na Semilsku, kde jsou zásoby na dalších 35 let. Výměna těžební technologie stála 85 milionů korun a byla největší investicí firmy v její historii. Jak řekl generální ředitel společnosti Václav Herman, nová technologie přispěje k bezpečnosti práce v kamenolomu a zlepší životní prostředí v jeho okolí.

Přehrát

00:00 / 00:00

V. Herman: Kamenolom

Stock Plzeň letos nakoupí na výrobu slivovice pouze české švestky. Jejich úroda je po letech opět nadprůměrná. Zatímco každoročně dovážela firma téměř polovinu potřebných švestek z Polska, Maďarska a Slovenska, v letošním roce podpoří zejména malopěstitele ze Šumavy. Podle manažera závodu Stocku v Prádle Václava Šitnera jsou české švestky na slivovici nejvhodnější.

Přehrát

00:00 / 00:00

V. Šitner: Švestky

Milan Kopp, Jaroslav Skalický Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme