Ekonomické informace 3. 4. 2006

Česká národní banka dohlíží na celý finanční trh. Podnikatelé mohou žádat o peníze na inovační aktivity. Brzy začnou práce na průmyslové zóně pro Hyundai v Nošovicích. Zájem o nové byty stagnuje. Podražily pohonné hmoty.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Česká národní banka

Česká národní banka | Foto: Václav Šedý

Na český finanční trh dohlíží od dnešního dne jediná instituce - Česká národní banka. Zatím pod její křídla spadal pouze dozor nad bankovním sektorem, ode dneška ale bude dohlížet také na pojišťovnictví, kapitálový trh i kampeličky. Dozor nad finančním trhem tak bude podobně jako v řadě ostatních evropských zemí jednotný. Podle ekonoma Tomáše Ježka, který stál ve druhé polovině 90. let u zrodu Komise pro cenné papíry, je to dobrá zpráva.

Přehrát

00:00 / 00:00

T. Ježek: Česká národní banka

Na pojišťovnictví bude v České národní bance dohlížet její viceguvernér Luděk Niedermayer a na kapitálový trh viceguvernér Miroslav Singer. Bankovní sektor bude mít i nadále na starosti Michaela Erbenová.

Podnikatelé mohou ode dneška žádat o peníze na své inovační aktivity, tedy například na komercionalizaci výsledků výzkumu a vývoje a zavádění nových výrobků do praxe. Regionální kanceláře CzechInvestu dnes totiž začínají přijímat žádosti o dotace z programu Inovace. O jeho první kolo byl obrovský zájem a firmy všechny peníze vyčerpaly. CzechInvest ale nově získal dodatečné zdroje a proto vypsal kolo další, které podnikatelům přinese některé příjemné změny, připomíná Tomáš Basista z agentury CzechInvest.

Přehrát

00:00 / 00:00

T. Basista: Příjemné změny

V moravských Nošovicích už brzy odstartují práce na stavbě průmyslové zóny pro automobilku Hyundai. Zóna by pro jihokorejského investora měla být připravena na konci června. Huyndai chce totiž přípravné práce na stavbě nošovické továrny zahájit už v polovině letošního roku. Výroba by se v novém závodě ale měla rozjet až v roce 2008.

Zájem o nové byty letos zatím stagnuje. V některých lokalitách jejich nabídka dokonce převyšuje poptávku. Podle odborníků za to mohou především vysoké ceny novostaveb. Nové byty totiž vyjdou podstatně dráž než kvalitní starší byty, kterým řada lidí dává přednost. Podle ředitelky realitní kanceláře Mexx Reality Ivy Cikánkové se ale přesto nedá očekávat, že by ceny nových bytů v nejbližší době začaly klesat.

Přehrát

00:00 / 00:00

I. Cikánková: Ceny nových bytů

Tuzemské pohonné hmoty podražily od začátku roku o 60 až 70 haléřů na litr. Reagovaly tak na vývoj cen ropy, které od ledna stouply až o několik dolarů na barel. Podle analytiků bude černé zlato zdražovat i dále, a je proto pravděpodobné, že se růst cen pohonných hmot v Česku hned tak nezastaví. Ekonomové odhadují, že v druhém čtvrtletí by se cena benzinu měla pohybovat nad 29 korunami za litr.

Naďa Bělovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme