Ekonomické informace 30. 3. 2005

Ještě během dneška by měl být znám vítěz výběrového řízení na prodej Českého Telecomu. Vláda by o něm ale definitivně měla rozhodnout až po pátečním parlamentním hlasování o nedůvěře kabinetu. Občanští demokraté varují, že snaha současné vlády rozhodnout o privatizaci Telecomu co nejrychleji může mít nepříznivý dopad na privatizační výnos. Ten se zatím odhaduje na přibližně 70 miliard korun.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

telefonní automaty

telefonní automaty | Foto: Jan Rosenauer

Rozhodnutí se očekává i od meziresortní privatizační komise v případě společnosti Vítkovice Steel. Ta má říct, kdo z 8 zájemců postoupí do druhého kola. Komise čekala na doplnění údajů od dvou uchazečů, které dnes spolu s dalšími šesti zbývajícími nabídkami posoudí. Jak bude postupovat dál, doplňuje mluvčí hutí Eva Kijonková.

Přehrát

00:00 / 00:00

E. Kijonková: Vítkovice Steel

Mobilní operátor T-Mobile získá licenci na provoz vysokorychlostního mobilního připojení k internetu, kterým by mohl konkurovat síti CDMA firmy Eurotel. T-Mobile zvítězil ve výběrovém řízení, které na přidělení frekvencí vypsal Český telekomunikační úřad. V tendru porazil Eurotel a České radiokomunikace, za licenci ale musí zaplatit 50 milionů korun. Podle analytika společnosti Cyrrus Petra Bartka může udělení licence pozitivně ovlivnit konkurenci na trhu.

Přehrát

00:00 / 00:00

P. Bartek: Konkurence

Komerční bance loni stoupl zisk na více než 9 a čtvrt miliady korun a stala se tak nejziskovější tuzemskou bankou na našem trhu. Vyplývá to z auditovaných hospodářských výsledků, které banka včera zveřejnila. Banka v minulém roce vybrala více na úrocích i na poplatcích. Podle mluvčí banky Marie Petrovové ale vysoký zisk není důvodem k tomu, aby banka poplatky za svoje služby snižovala.

Přehrát

00:00 / 00:00

M. Petrovová: Poplatky Komerční banky

Obchodní řetězec Carrefour prodává 13 obchodních center a 19 hypermarketů v Česku, Polsku, na Slovensku a v Turecku. Uvedl to zpravodajský server Euro Online. Transakce podle informací Eura činí 376 milionů eur, tedy více než 11 miliard korun. Podle mluvčí české pobočky Carrefouru Jany Havlíčkové však řetězec neopouští trh, jen prodává nemovitostí.

Americká společnost EMV hodlá v nejbližších týdnech vyvolat arbitráž proti českému státu, který údajně neochránil její investice do regionální televize TV3. Podle Miroslava Kučery z Rady pro rozhlasové a televizní vysílání však stát EMV nepoškodil. Navíc je možné, že se licence vrátí zpět společnosti RTV Galaxii, na níž ji původní vlastník Martin Kindernay již jednou převedl; to však soud nakonec zrušil.

Milan Kopp, David Vandrovec Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme