Ekonomické informace 31. 7. 2002

Rekordní - 157 miliardové zadlužení státu připravuje na příští rok nový ministr financí Bohuslav Sobotka ve svém návrhu rozpočtu. Jeho první, rámcovou versi, dnes projedná vláda. Ministr tvrdí, že rozpočet hodlá sestavit poctivě. Neměl by proto počítat s jednorázovými neopakovatelnými příjmy.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

koruna

koruna | Foto: ČNB

Podle jeho náměstka Eduarda Janoty bude výše schodku záviset i na tom, jak se rozloží v příštích letech úhrada ztráty konsolidační agentury.

Přehrát

00:00 / 00:00

E. Janota: Schodek rozpočtu

Bývalý předseda rozpočtového výboru a poslanec za ODS Vlastimil Tlustý podotkl, že kolem 150-ti miliard bylo celkové zadlužení státu v roce 1998, kdy nastupovala do vlády sociální demokracie. Jemněji se o vysokém schodku vyjadřují představitelé Koalice. Své vládní partnery z ČSSD upozorňují, že každý schodek je špatný, ovšem na druhou stranu dodávají, že záleží na struktuře rozpočtu. Podle analytika Petra Zahradníka z Conseq finance výše schodku potvrzuje neblahý vývoj veřejných financí v posledních letech.

Přehrát

00:00 / 00:00

P. Zahradník: Veřejné finance

Vláda dnes bude rozhodovat i o převedení tzv. kajmanských fondů z majetku Československé obchodní banky na Konsolidační agenturu. Fondy dříve patřily IPB. Podle mluvčího ministerstva financí Jaroslava Dědiče je souhlas kabinetu s touto transakcí nezbytný, protože nejde o akciové společnosti.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Dědič: Kajmanské fondy

Elektřina pro domácnosti by od nového roku mohla zlevnit o pět a možná i deset procent, prohlásil dnes finanční ředitel ČeZ Petr Vobořil. Elektrárenská společnost může podle něj vytvářet tlak na snižování cen díky tomu, že ovládne pět distribučních společností. V dalších třech pak na základě květnového rozhodnutí vlády získá ČEZ po obdržení souhlasu antimonopolního úřadu blokační minimum.

10 - 25 dalších průmyslových podniků v příštích čtyřech letech hodlá revitalizovat ministr průmyslu a obchodu Jiří Rusnok. Kritériem pro výběr by měl být význam firem v konkrétním regionu anebo jejich, jak řekl ministr "průmyslové schopnosti. Rusnok tvrdí, že revitalizace by nemusela spolkonout žádné velké sumy, protože hlavní cestou se má stát hledání strategických partnerů. Tak je podle něj mnohem větší naděje na vrácení alespoň části dluhů převzatých do Konsolidační agentury, než kdyby stát ponechal podnik jeho osudu.

Česká rafinérská a Chemopetrol se stále nedohodly na podmínkách dodávek surovin. Přitom dnes skončí provizorní smlouva o předávacích cenách, kterou před dvěma měsíci uzavřeli zástupci obou firem patřících holdingu Unipetrol. Podle jeho mluvčího Tomáše Zikmunda proto dnes budou pokračovat.

Přehrát

00:00 / 00:00

T. Zikmund: Jednání bude pokračovat

Milan Kopp, Aleš Heřmánek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme