Ekonomické informace 5. 2. 2003

Takzvaný generální pardon chce udělit zemědělcům jejich resortní ministerstvo. Navrhne dnes totiž vládě odpuštění všech půjček v celkové hodnotě téměř miliardy korun, které si zemědělské podniky vzaly od Podpůrného a garančního lesnického a rolnického fondu na odstraňování škod po povodních.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

záplavy

záplavy | Foto: Jan Rosenauer

Se záplavami souvisí i další bod jednání ministrů - financování nápravy škod na poškozeném vodohospodářském majetku, která bude stát asi 4 miliardy a 600 milionů korun. Podle mluvčího ministerstva zemědělství Martina Severy je potřeba v řekách a vodních nádržích vybrat bahno, zpevnit podemleté břehy a vodní stavby. Tento program už běží od loňska a má pokračovat až do roku 2005.

Přehrát

00:00 / 00:00

M. Severa: Odstraňování škod

Úvěrů spojených se stavebním spoření využil loni zhruna každý padesátý obyvatel České republiky. Celkový počet půjček, které stavební spořitelny poskytly, se tak zvýšil zhruba o třetinu. Tento způsob uložení peněz je podle analytičky Markéty Šichtařové z Volksbank CZ velmi výhodný, a to díky podpoře státu, která zaručuje vysoký výnos a nízké riziko.

Přehrát

00:00 / 00:00

M. Šichtářová: Stavební spoření

Volný dovoz diamantů do Česka bude možná prodloužený až do konce května. Tříměsíční odložení termínu pro přijetí zákona potřebného pro kontrolu pohybu diamantů, kterou navrhla Evropská komise, ale ještě čeká na schválení. Podle mluvčí ministerstva financí Evy Novákové nebude zákon připraven pravděpodoně ani na konci května.

Přehrát

00:00 / 00:00

E. Nováková: Diamanty

Čeští diplomaté proto v příštích dnech při jednání s Evropskou komisí požádají o delší odklad. Dovoz diamantů po jeho vypršení totiž bude velmi omezený. Na to by podle Františka Kovaříka ze společnosti VTN Service, která vyrábí z diamantů brusivo, doplatily hlavně malé podniky.

Přehrát

00:00 / 00:00

E. Nováková: Diamanty

850.000 vozů značky Audi, Škoda, Seat a VW stahuje do opraven automobilka Volkswagen. Důvodem jsou možné problémy zapalovacího systému vozů. Závada se skutečně týká také škodovek. Jde o problém se zapalováním cívek válců u motoru o obsahu 1,8 desetin litru, to znamená především u octavií.

Vyprodáno - až do poloviny roku 2004 hlasí Barrandovské ateliéry. Zdá se tedy, že Česká republika je pro zahraniční filmaře minimálně ve střední a východní Evropě stále jedničkou. Podle generálního ředitel akciové společnosti Barrandov Studio Radomír Dočekal proto nazrál čas, nabídnout jim nová natáčecí studia.

Přehrát

00:00 / 00:00

R. Dočekal: Barrandovská studia

Podrobnosti o chystaných filmařských investicích na Barrandově nabídne Ekonomický magazín. Ten začíná krátce po čtvrt na deset.

Milan Kopp, Michal Fila Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme