Ekonomické informace 6. 10. 2005

Český statistický úřad dnes zveřejní srpnové výsledky našeho zahraničního obchodu. Výběrová komise ministerstva dopravy by dnes měla začít posuzovat nabídky na dodávku a provoz elektronického mýtného, které se u nás bude platit od ledna 2007. Češi si za průměrnou mzdu koupí zhruba necelý čtvereční metr nového bytu, zatímco obyvatelé evropské patnáctky za svůj průměrný plat pořídí zhruba dvakrát tolik. Podle ekonomů je reálné, aby Česko vstoupilo do eurozóny v lednu 2011.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dálnice D1

Dálnice D1 | Foto: www.rsd.cz

Český statistický úřad dnes zveřejní srpnové výsledky našeho zahraničního obchodu. Tomu se v poslední době velmi daří. Napomáhají tomu hlavně nové továrny zahraničních investorů a zejména fakt, že začíná vyrábět kolínská automobilka TPCA. Právě její produkce totiž směřuje hlavně na zahraniční trhy. Dobrou kondici zahraničního obchodu potvrzuje i Vladimír Kvasnička z Komerční banky.

Přehrát

00:00 / 00:00

V. Kvasnička: Dobrá kondice zahraničního obchodu

Výběrová komise ministerstva dopravy by dnes měla začít posuzovat nabídky na dodávku a provoz elektronického mýtného, které se u nás bude platit od ledna 2007. Do výběrového řízení se přihlásila čtyři konsorcia, která se zaměřují spíše na mikrovlnný systém.

Naopak firmy dodávající satelitní technologii podle sdružení Toll Sat svůj boj dopředu vzdaly, protože zadání tendru bylo nevyvážené a dávalo přednost mikrovlnnému systému. Ministerstvo dopravy ale zatím žádné oficiální stížnosti proti tendru neobdrželo a soutěž rozhodně rušit nehodlá. Vítěz tendru by měl být znám do konce října, protože vláda s ním chce uzavřít smlouvu do konce listopadu.

Češi si za průměrnou mzdu koupí zhruba necelý čtvereční metr nového bytu, zatímco obyvatelé evropské patnáctky za svůj průměrný plat pořídí zhruba dvakrát tolik, v průměru jeden a půl až dva a půl metru čtverečního. Vyplývá to ze statistiky ministerstva pro místní rozvoj. Nový byt je tak stále pro většinu českých rodin velmi špatně dosažitelný. Podle analytika ČSOB Petra Dufka se situace bude zlepšovat, ale jen pomalu.

Přehrát

00:00 / 00:00

P. Dufek: Situace na trhu s byty

Podle ekonomů je reálné, aby Česko vstoupilo do eurozóny v lednu 2011. Do té doby ale bude třeba převést všechny systémy bank, státu i podniků na novou měnu a vyměnit všechny bankomaty a další zařízení, která pracují s hotovostí. Po vstupu do eurozóny se však podle ekonomky Jitky Pantůčkové z Komerční banky řada věcí zjednoduší.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Pantůčková: Vstup do eurozóny

Automobilka Peugeot dostala od Evropské komise pokutu ve výši téměř 1,5 miliardy korun. Podle komise automobilka porušila unijní soutěžní pravidla, když v letech 1997 až 2003 bránila vývozu nových automobilů z Nizozemska do dalších členských států Unie proto, že v Nizozemí jsou automobily podstatně levnější.

Ministerstvo obrany začne od poloviny října nakupovat přes internet. Bude tak jedním z prvních úřadů, které některé druhy zboží nakupují prostřednictvím vlastního elektronického tržiště. Nový systém nákupu by měl zvýšit průhlednost a hospodárnost transakcí v resortu.

Naďa Bělovská, Marie Matúšů Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme