Ekonomické informace 6. 2. 2002

Vítkovice Steel budou zřejmě prodány ve stejné době jako Nová huť - podle vedení společnosti by se tak mělo stát do konce května. Odboráři v Nové huti zůstávají ve stávkové pohotovosti. České dráhy se dočkají transformace - rozdělí se na dvě státem vlastněné společnosti. Telecom začne předčasně splácet dluhopisy, jimiž financoval rozvoj sítě.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Koruny

Koruny | Foto: Jan Rosenauer

Vítkovice Steel budou zřejmě prodány ve stejné době jako Nová huť. Vedení společnosti chce prodat firmu Vítkovice Steel do konce května za minimálně tři miliardy korun. Prodej souvisí s návrhem na soudní vyrovnání s věřiteli. Na zaplacení dluhů chce společnost Vítkovice získat peníze právě z této privatizace. Podle generálního ředitele Vladimíra Baila už podnik oslovil potenciální zájemce.

Přehrát

00:00 / 00:00

V. Bail o prodeji Vítkovic

O Vítkovice Steel se už delší dobu zajímá několik investorů. Mezi ně patří například nadnárodní firma Shiran, švýcarské Duferco, americká CMC a Třinecké železárny.

Odboráři v Nové huti a Vysokých pecích Ostrava zůstávají ve stávkové pohotovosti a chtějí pokračovat v protestních akcích. Nejsou spokojeni s vládní rozhodnutím vyjednávat o privatizaci Nové huti s jediným zájemcem - ocelářskou společností LNM Holdings. Podle odborového ekonoma Nové huti Františka Sajdla se tak zablokuje možnost jednání s dalšími investory.

Přehrát

00:00 / 00:00

F. Sajdl o postoji odborů NH

České dráhy se rozdělí na dvě státem vlastněné společnosti. Jedna se bude starat o dopravu, druhá o železniční dopravní cestu. Předpokládá to sněmovnou schválený zákon o transformaci Českých drah. Podle jejich generálního ředitele Dalibora Zeleného se tak podpoří konkurence na železnici.

Přehrát

00:00 / 00:00

D. Zelený o transformaci ČD

Poslanci pravicových stran byli proti zákonu, protože soudí, že nedokáže vytvořit skutečné tržní prostředí.

Český Telecom začne předčasně splácet emisi dluhopisů za sedm miliard korun, kterými financoval rozvoj sítě. Podle mluvčího Telecomu Vladana Crhy peníze za dluhopisy dostanou jejich majitelé na všech pobočkách České spořitelny.

Přehrát

00:00 / 00:00

V. Crha o splácení dluhopisů

Zákaz dovozu hovězího masa ze zemí Evrospké unie stále platí. Jeho zrušení zatím nedoporučil krizový štáb ministerstva zemědělství pro BSE. Podle náměstka ministra Antonína Kaliny je hlavním důvodem opatrnosti různě intenzívní testování skotu na nemoc šílených krav v jednotlivých zemích.

Nizozemí a Dánsko požadují reformu zemědělské politiky Evropské unie ještě před přijetím nových členských zemí. Obě země, jak informuje z Bruselu zpravodaj Českého rozhlasu Milan Fridrich, se obávají, že pokračování nákladného dotačního systému v budoucnu ještě více zatíží jejich pokladnu.

Přehrát

00:00 / 00:00

M. Fridrich o zemědělské reformě v EU

K nejnovějším sporům uvnitř Evropské unie o zemědělskou politiku s podrobněji vrátíme v dnešním Ekonomickém magazínu, který vysílá Český rozhlas 1 - Radiožurnál ve čtvrt na deset.

Aleš Heřmánek, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme