Ekonomické informace 8. 4. 2003

Dolar přestal ztrácet na euro. Optimismus z očekávaného rychlého ukončení války v Iráku vedl také k prudkému růstu akcií obchodovaných pražskou burzou. Poskočily zejména banky. Hlavní index PX 50 zpevnil o 1,75 procenta na 506 bodů, kde nebyl od konce ledna 2001.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Detail dvacetidolarové bankovky

Detail dvacetidolarové bankovky | Foto: Jan Rosenauer

Posílily také západoevropské akcie, analytici však varují před přílišným optimismem s tím, že jakmile bude odstraněna nejistota ohledně Iráku, začnou se trhy potýkat s nynějším špatným stavem světové ekonomiky.

Ceny se u nás od začátku roku nehýbaly a zvratu se pravděpodobně nedočkáme ani za březen. Čísla dnes zveřejní Český statistický úřad. Podle Heleny Horské z České spořitelny by ale v dubnu už měly ceny začít růst.

Přehrát

00:00 / 00:00

H. Horská: Inflace

Stejně tak se dnes dozvíme, jak se vyvíjela nezaměstnanost. Podle Davida Marka z Patria on line patreně mírně klesla a to díky sezonním pracím ve stavebnictví a zemědělství.

Přehrát

00:00 / 00:00

D. Marek: Nezaměstnanost

Vládní návrh - vyčlenit ze státního rozpočtu peníze na zaplacení více než desetimiliardového odškodnění společnosti CME, se kterou naše země prohrála mezinárodní arbitráž - si musí ve sněmovně prosadit vládní koalice. Tvrdí to místopředseda rozpočtového výboru Martin Kocourek z opoziční ODS. Připomíná, že právě jeho strana se schválením současného rozpočtu nesouhlasila. Přesto - podle něj - nebudou občanští demokraté debatu o tomto problému dramaticky blokovat. Chtějí ale, aby se problém neřešil narychlo a ukvapeně:

Přehrát

00:00 / 00:00

M. Kocourek: Úprava státního rozpočtu

Situace kolem krachující Union banky je každým dnem více a více nepřehlednější. Neuspokojivé vztahy mezi jednotlivými akcionáři by měla vyřešit volbou nových členů ve vedení firmy dnešní valná hromada. Spekuluje se o lidech ze společnosti Goldman Sachs, ale mluvčí Union banky Josef Řeřicha tuto informaci odmítl potvrdit.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Řeřicha: Union banka

Český Telecom má nového šéfa. Vedení firmy ho hledalo přes čtyři měsíce. Největší tuzemský operátor totiž čeká na svoji privatizaci. Podle mluvčího Vladana Crhy ale zatím není jisté, k jakým konkrétním změnám nyní ve firmě dojde.

Přehrát

00:00 / 00:00

V. Crha: Vedení Českého Telecomu

Vitana bude letos a příští rok investovat do modernizace a rozšíření závodu v Byšicích na Mělnicku asi 350 miliónů korun. Umožní to zvýšit výrobu a zlepšit kvalitu a bezpečnost potravin. Nová pracovní místa ale nevzniknou.

Lotyšsko je perspektivním trhem pro české exportéry. Loni se český vývoz do této pobaltské země zvýšil o osm procent téměř na dvě miliardy korun, a to s půldruhamilionovým přebytkem. Nejvíce se vyvážejí stroje, dopravní prostředky a průmyslové výrobky.

Venezuela objevila na východě země další naleziště ropy, v kterém se podle odhadů skrývá více než 350 milionů barelů lehké ropy. Spolu s ropou je v nalezišti také více než 25 miliard metrů krychlových zemního plynu, uvedla dnes státní ropná společnost Petroleos de Venezuela.

Milan Kopp, Jaroslav Skalický Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme