Ekonomické informace 9. 7. 2004

Nad ruským ropným koncernem Jukos stále visí Damoklův meč. Protože Jukos nesplatil včas daňový nedoplatek přes 3 miliardy dolarů za rok 2000 , čeká nyní, zda vláda zahájí prodej jeho majetku. Krach tohoto kolosu by mohl zvednout ceny benzínu také u nás.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

čerpací stanice

čerpací stanice | Foto: Jan Rosenauer

Podle analytika společnosti Cyrrus Jana Procházky ale razantní zdražení nehrozí. Naopak velmi výrazně reagují na zprávy z Jukosu akciové trhy.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Procházka: Ceny benzinu

Letošní úroda bude výborná. A to co do množství, tak hektarových výnosů. Myslí si to agrární analytik Petr Havel. Na vyšší sklizni obilovin se kromě mnohem lepšího počasí než loni projeví také o třetinu větší osetá plocha.

Přehrát

00:00 / 00:00

P. Havel: Žně

Na podpoře trhu s půdou spolupracuje s Podpůrným a garančním rolnickým a lesnickým fondem stále více bank. K dosavadním čtyřem přibyla nyní Volksbank CZ. Podle mluvčího Tomáše Vyšohlída, fond v rámci programu Půda dotuje úroky z úvěrů, které si u hypotečních bank na koupi pozemků vezmou zemědělci. .

Přehrát

00:00 / 00:00

T. Vyšohlíd: Program Půda

Majoritní vlastník Českých radiokomunikací, společnost Bivideon BV, nabídne minoritním akcionářům firmy odkup akcií za 440 korun. Jak uvedl mluvčí Bivideonu Miloš Růžička, s nabídkou musí vyslovit souhlas Komise pro cenné papíry. Loni firma nabídla menšinovým akcionářům ČRa za jednu akcii 245 korun. Komise tento návrh zamítla s tím, že cena je příliš nízká a návrh má závažné nedostatky.

Ruský Gazprom a německý E.On chtějí vybudovat plynovod pod Baltským mořem, kterým by tekl ruský zemní plyn do Evropy. Projekt má podle agentury AP hodnotu více než 3 miliard dolarů a dohodu o něm ohlásili v Moskvě německý kancléř Gerhard Schröder a ruský prezident Vladimir Putin.

Milan Kopp, Jaroslav Skalický Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme