Euro propadlo na jedenáctileté minimum vůči dolaru

Jednotná evropská měna dnes sestoupila na jedenáctileté minimum vůči americkému dolaru. Euro kleslo až na 1,1575 USD, tedy na nejnižší úroveň od listopadu 2003. Reagovalo tak na rozhodnutí švýcarské centrální banky (SNB) zrušit limit omezující pokles eura vůči švýcarskému franku. Ten po rozhodnutí SBN vůči euru posílil zhruba o 30 procent.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Znak eura odrážející se na hladině kaluže před bývalým sídlem Evropské centrální banky ve Frankfurtu nad Mohanem

Znak eura odrážející se na hladině kaluže před bývalým sídlem Evropské centrální banky ve Frankfurtu nad Mohanem | Zdroj: Reuters

Švýcarská centrální banka doposud udržovala kurz švýcarského franku na požadované úrovni pomocí nákupů eur. Zrušení limitu znamená konec těchto nákupů, tedy i nižší poptávku po eurech, upozornila agentura DPA.

SNB v roce 2011 zavedla politiku bránící poklesu kurzu eura vůči švýcarskému franku pod 1,20 CHF, aby zabránila negativním dopadům silné domácí měny na ekonomiku.

Po dnešním zrušení této politiky se euro propadlo až na 0,8052 CHF.

"Trh to naprosto zaskočilo," řekl k dnešnímu rozhodnutí švýcarské centrální banky analytik Jonathan Webb ze společnosti Jefferies.

Dodal, že SNB se tímto postupem pravděpodobně připravuje na předpokládané zahájení takzvaného kvantitativního uvolňování měnové politiky Evropskou centrální bankou.

Euro je oficiálním platidlem v 19 z 28 států Evropské unie a v 6 dalších zemích mimo EU.

Americké dolary | Foto: Fotobanka Stock.xchng

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme