Evropská unie se dohodla na nižších cenách za takzvaný roaming

Členské státy Evropské unie by měly ještě před letními prázdninami výrazně zlevnit volání z mobilního telefonu v zahraničí, takzvaný roaming. Německo jako předsednická země Unie oznámilo, že se sedmadvacítka dohodla na cenové regulaci roamingu. Dohodu musí ještě formálně schválit Evropský parlament a jednotlivé země.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mobilní telefony

Mobilní telefony | Foto: Alcatel

Dnes přijde průměrný telefonát z mobilu v zahraničí na jedno euro za minutu, už za několik měsíců by to ale mělo být maximálně 49 eurocentů, tedy zhruba 14 korun za odchozí hovor a 24 eurocentů za hovor příchozí. V dalších letech by postupně měly ceny klesat dál a za tři roky by neměl telefonát z vašeho mobilu v cizině stát víc než asi 12 korun.

Už od minulého roku, kdy Evropská komise s návrhem na zavedení cenového stropu za roaming přišla, varují skeptičtí odborníci, že si mobilní operátoři peníze naúčtují jinde. Jinými slovy, že to, co zákazník získá na nižší ceně za volání ze zahraničí, ztratí na jiných poplatcích.

Mnozí europoslanci ovšem v četných prohlášeních vyzdvihují dohodu jako významný krok ke změně situace, kdy si někteří mobilní operátoři účtují za služby poskytované v zahraničí až několikanásobek toho, jaké jsou jejich skutečné náklady.

Mobilní operátoři s rozhodnutím Unie nesouhlasí. Odborník na mobilní komunikaci Martin Zikmund ale soudí, že na tom nakonec mohou vydělat. "Pokud snížíte umělou regulací ceny, je možné, že poptávka po službě stoupne a že nakonec skutečně dojde k tomu, že operátorům se náklady, zejména ty fixní, které platí bez ohledu na to, kolik lidí telefonuje, vrátí a nakonec to nebude až tak černé, jak to dnes vidí. To může nastat ale také nemusí," řekl Českému rozhlasu Zikmund.

Zatím není jasné, zda nové ceny roamingu budou platit automaticky pro všechny zákazníky, nebo si zájemci budou muset o speciální tarif s regulovanými cenami požádat.

Vít Pohanka, Marie Matúšů, Jan Prokeš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme