Evropské trhy v úvodu týdne klesaly, pražská burza nejvíce

Obchodování na pražské akciové burze dnes začalo o dvě hodiny později. Na vině byly technické potíže, které se podařilo odstranit až v půl dvanácté. Díky technickému výpadku nebyl obrys České republiky na mapě akciových trhů jako jediný dnes ráno vybarven červeně.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Burza. Obchodníci ve Frankfurtu.

Burza. Obchodníci ve Frankfurtu. | Zdroj: Reuters

Evropské indexy v úvodu týdne klesaly až o 3 procenta. To, že pražská burza začala z technických důvodů obchodovat až před polednem, tedy o několik hodin později, ale zásadní vliv na investory mít nebude. Ve Světě o jedné to řekl akciový analytik České spořitelny Martin Krajhanzl.

Přehrát

00:00 / 00:00

Vývoj na evropských burzách včetně pražské komentoval ve Světě o jedné akciový analytik České spořitelny Martin Krajhanzl

„Snad jedině, že vzhledem k tomu, že dnešní obchodování začínaly evropské akciové indexy hodně v minusu, tak ten začátek na pražské burze, který byl zpožděný o nějaké dvě hodiny, byl zpočátku trochu nervóznější. Ale nějaký dlouhodobější dopad by to mít nemělo.“

Index Pražské burzy PX se pohybuje kolem minus 4 procent, což je nejhorší číslo z celé Evropy. Podle Krajhanzla se na tomto vývoji podepsal fakt, že akcie Telefóniky se obchodují první den bez nároku na dividendu.

„Proto také padají o 10%. A jelikož má Telefónica váhu v indexu asi 17 %, tak i kvůli tomu je propad pražské burzy trochu výraznější nežli okolních trhů,“ vysvětlil akciový analytik České spořitelny.

Za zásadním propadem evropských akcií, který můžeme dnes sledovat, je podle něj vícero faktorů: ať už stagnace nezaměstnanosti v USA, nebo víkendová porážka německé CDU kancléřky Merkelové v zemských volbách v Meklenbursku-Předním Pomořansku.

„A obecně je to nervozita z náznaku zpomalování vyspělých ekonomik a také nejisté vyhlídky ohledně řešení dluhových problémů v eurozóně. Skutečně těch rizik je teď na trhu dost a to je právě ten důvod, proč se pohybují tolik v minusu,“ poznamenal Martin Krajhanzl ve Světě o jedné.

Vladimír Kroc, mta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme