Firmy s nejasnými vlastníky mají výrazně vyšší zisky

Poslanci budou brzy rozhodovat o návrhu zákona o veřejných zakázkách, který má omezit korupci. Podle některých nevládních organizací tomu bude spíš naopak. Chtějí, aby firmy ucházející se o veřejnou zakázku musely prokazovat svou majetkovou strukturu. Volají i po zákazu anonymních akcií, které prý běžně fungují jako úplatky.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Korupce

Korupce | Foto: Fotobanka stock.xchng

Ekonomové ze sdružení zIndex se pustili do analýzy zakázek, které od státu získaly firmy s nejasnými vlastníky. A došli k jasnému závěru – jejich zisky jsou mnohem větší, než u firem s jasnými majiteli.

Přehrát

00:00 / 00:00

Zrušení akcií na doručitele by mohlo korupci omezit, říká ekonomka Jana Chvalkovská z Univerzity Karlovy

Z firem s listinnými akciemi na doručitele vybrali zhruba padesát těch, které získaly největší objem veřejných zakázek mezi lety 2007 a 2009. Poté je porovnali s výsledky firem, které měly jinou formu vlastnictví.

Rozdíly je překvapily, výše zisku se lišila o 23 až 70 procent. „Výnosnost je na české poměry nestandardní. Firmy nečelí takové konkurenci, což se stává hlavě u státních zakázek. Důvodem může být korupce, ale i neschopnost zadavatelů vytvořit konkurenci,“ říká ekonomka Jana Chvalkovská z Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy a členka sdružení zIndex.

Podle Chvalkovské mohou listinné akcie na doručitele fungovat jako platidlo. „Zadavatel dostane třeba 300 akcií v igelitce, aby si byl jistý, že pak obdrží smluvený úplatek,“ vysvětluje.

Podobně jako Nadační fond proti korupci a sdružení Veřejnost proti korupci si myslí, že řešením by byla povinnost zveřejňovat majetkovou strukturu firem a zrušit listinné akcie na doručitele u firem, které se ucházejí o veřejné zakázky.

„Naše výsledky ukazují, že je to jedno z důležitých opatření, které se ale obvykle odbývá mávnutím ruky. Korupci by sice nezabránilo, ale určitě by ji výrazně ztížilo,“ dodává Jana Chvalkovská.

Patricie Polanská, Mirko Kašpar Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme