Firmy s optimismem hledí do budoucnosti, budou prý přijímat další zaměstnance

Z pravidelné studie Manpower Index trhu práce vyplývá, že 7 procent firem chce v příštích třech měsících nabírat nové zaměstnance. Je to nejvíce optimistické očekávání od roku 2011.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Práce na výrobní lince automobilky

Práce na výrobní lince automobilky | Foto: Klára Stejskalová

Nové pracovníky budou hledat především podniky v automobilovém průmyslu, logistice, IT a call centra. A také například v oblasti výroby a rozvodu elektřiny, plynu a vody.

Podobně je tomu i ve stavebnictví, kterému pomáhá více veřejných zakázek a také teplá zima, která umožnila pokračovat ve stavebních pracích.

Kromě toho začnou sezonní práce, nové pracovníky tak budou hledat v zemědělství a v lesních podnicích.

Nejsilnější index trhu práce hlásí Morava. Tam se zejména velké firmy chystají nejvíc přijímat nové zaměstnance. Plánuje to o 9 procent více společností než v předchozím období.

Růst zakázek

Manpower přitom není jediným ukazatelem, který naznačuje oživení ekonomiky a pracovního trhu. Například průzkum Raiffeisenbank mezi firemními klienty dospěl k závěru, že velké firmy letos očekávají ve srovnání s minulým rokem růst zakázek.

43 procent respondentů věří, že letos budou mít více zakázek a 49 procent očekává ve srovnání s loňskem stabilitu.

Na malé a střední firmy se zase zaměřil průzkum společnosti Ernst & Young. Zjistil, že oživení svého podnikání očekává letos třetina z nich. V celoevropském měřítku jsou podniky optimističtější, polovina věří ve zlepšení podnikání.

Dobrou zprávou podle odborníků je také to, že se české podniky zaměřily na snižování nákladů. To znamená, že si v mnoha případech vytvořily potřebné rezervy a teď jsou připravené investovat. Podle průzkumu Ernst & Young se k investicím chystá 32 procenta malých a středních podniků.

Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme