Hypoteční trh zřejmě zaznamenal definitivní obrat k lepšímu

Hypoteční trh se podle všeho otřepává z otřesů minulých dvou let. V loňském roce stoupl podle odhadu Hypoteční banky zhruba o desetinu. Na bydlení si lidé znovu půjčili desítky miliard korun.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bydlení

Bydlení | Foto: Tomáš Adamec

Podle odhadu Hypoteční banky, které patří zhruba třetinový podíl na hypotéčním trhu, šlo konkrétně o úvěry za zhruba 82 miliard korun. Pro srovnání, v roce 2009 to bylo 74 miliard korun. Úrokové sazby hypoték klesly loni v průměru o jeden procentní bod.

A jak odhadují výsledky loňského roku další instituce? Zatím nejde o čísla za celý rok, ale například podle údajů ministerstva pro místní rozvoj tuzemské hypoteční banky poskytly za tři čtvrtletí loňského roku hypotéky za necelých 60 miliard korun. V meziročním srovnání to byl téměř šestiprocentní nárůst.

Přehrát

00:00 / 00:00

Vývoj na hypotéčním trhu okomentoval Petr Zámečník na Rádiu Česko

Podle Fincentrum Hypoindexu pak za 11 měsíců roku 2010 banky poskytly hypotéky za 74 miliard korun.

Podle Petra Zámečníka, šéfredaktora serveru Investujeme.cz a Hypoindex.cz, se odhad Hypoteční banky, tedy růst poskytnutých úvěrů o zhruba desetinu, zřejmě dá brát jako definitivní obrat k lepšímu.

„Přeci jenom ekonomická situace v Česku i ve světě se zlepšuje, a to vždy svědčí jak realitnímu trhu, tak poté i hypotéčnímu trhu,“ poznamenal Zámečník na Rádiu Česko.

Jak na tento vývoj budou reagovat poskytovatelé, lze podle něj těžko předpovědět. „Zatím začátkem ledna někteří poskytovatelé lehce úrokovou sazbu zvýšili, naopak někteří ji ještě o něco snížili.“

„Ale obecně lze spíše očekávat, že prostor pro pokles úrokových sazeb v letošním roce spíše není, a jestli bude, tak spíše minimální. Tudíž hypotéční banky zareagují skutečně spíše zvýšením úrokových sazeb. Ale neočekávám, že by to zvýšení bylo nějak dramatické,“ řekl Zámečník.

Patricie Polanská, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme