Indie a Rusko uzavřely kontrakty za miliardy dolarů

Indie a Rusko dnes v Dillí uzavřely dohody v hodnotě několika miliard dolarů. Týkají se oblastí jaderné energetiky a obrany. V Indii je prvním dnem na návštěvě ruský prezident Dmitrij Medveděv. S indickým premiérem Manmóhanem Singhem se dohodli o spolupráci na projektu stíhaček páté generace a rozšíření kapacity jaderného reaktoru Kudankulam na jihu Indie.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ruský prezident Dmitrij Medveděv s indickým premiérem Manmóhanem Singhem

Ruský prezident Dmitrij Medveděv s indickým premiérem Manmóhanem Singhem | Zdroj: ČTK

Ruský prezident v Dillí podpořil snahu Indie o získání křesla stálého člena Rady bezpečnosti OSN. Indický premiér a ruský prezident mluvili také o íránském jaderném programu. Shodli se, že tento spor je třeba řešit společným dialogem a zdůraznili, že Írán má právo na rozvoj jaderné energetiky.

Přehrát

00:00 / 00:00

O návštěvě ruského prezidenta v Indii mluvil na Rádiu Česko zahraničněpolitický analytik Českého rozhlasu Milan Slezák

Zpravodajové si všímají, že během posledních měsíců navštívili Indii všichni představitelé pěti stálých členů Rady bezpečnosti OSN: britský premiér Cameron tam byl v červenci, a během posledních šesti týdnů se tam vystřídali americký prezident Obama, jeho francouzský kolega Sarkozy a čínský premiér Wen Ťia-pao. Všechny doprovázely početné obchodní delegace a všichni se vrátili domů se zajímavými kontrakty.

„V době studené války byl monopolním dodavatelem zbraní pro Indii Sovětský svaz. Nyní se to ale mění, západní státy chtějí na tento lukrativní trh proniknout a také se jim to daří. Rusové se proto snaží dohnat ztracené příležitosti a prosadit se,“ říká zahraničněpolitický analytik Českého rozhlasu Milan Slezák.

Podle něj jde kromě kontraktu na ‚neviditelné‘ stíhačky za 30 až 35 miliard dolarů například také o letadlovou loď.

„Přetahovaná o lukrativní indický trh nyní vypadá lépe pro Rusko, například v porovnání s návštěvou amerického prezidenta Obamy, který s sebou měl sice 219 kapitánů průmyslu, ale odvezl si kontrakty pouze za 10 miliard dolarů. Čínský premiér si minulý týden odvezl z Indie kontrakty za 16 miliard dolarů,“ dodává Slezák.

Nová fáze

Ve Stalo se dnes pak Milan Slezák připomněl, že v oblasti zbrojního obchodu jde významný posun, protože Indie byla spíše nákupčím. „A teď zaznamenáváme novou fázi: Indie chce být partnerem a zbraň chce i vyvíjet, náklady rozloží dohromady s Ruskem. I pro Rusko to může být výhodné.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Milan Slezák byl i hostem pořadu Stalo se dnes

„Indie měla s bývalým Sovětským svazem a východním blokem velmi úzké styky. Zároveň už tehdy byla členem Hnutí nezávislých zemí, to znamená něčeho, co chtělo být alternativou západního i východního bloku.

„Teď to vypadá, že Indie nechce být závislá na jediném dodavateli. Čili dohodne se s Ruskem na některých zbrojních projektech, ale zároveň se nebrání kontraktům se Spojenými státy, Británií – s kýmkoli, kdo nabídne moderní technologie,“ připomněl komentátor.

„Jednou z obav, která vedla ruského prezidenta Medveděva do Díllí, je i to, že by Rusko mohlo přijít o své privilegované postavení na indickém trhu, uzavřel ve Stalo se dnes Milan Slezák.

Milan Kopp, Ondřej Černý, Helena Berková, Jan Piroch Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme