K9 bude jednat o sjednocení sazby daně z přidané hodnoty

Špičky vládní koalice budou dnes zřejmě diskutovat o plánu na zvýšení daně z přidané hodnoty, který souvisí s vládními návrhy na důchodovou reformu. Takzvaná K9 se má sejít hned po jednání vlády.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Podpis koaliční smlouvy mezi ODS, TOP 09 a Věcmi veřejnými

Podpis koaliční smlouvy mezi ODS, TOP 09 a Věcmi veřejnými | Foto: Tomáš Adamec

Podle dohody koaličních stran z pátku má náklady na změny v důchodovém systému uhradit přesun většiny výrobků ze současné snížené sazby DPH do vyšší - dvacetiprocentní. Rodinám s dětmi to chce vláda kompenzovat zvýšením slevy na dani, seniorům pak valorizací důchodů.

Přehrát

00:00 / 00:00

Předseda poslaneckého klubu TOP 09 Petr Gazdík ve Světě o osmé.

Pokud to nebude stačit, boudou Věci veřejné požadovat pro tyto dvě skupiny další kompenzace. „Budeme trvat na dodatečné valorizaci, aby pro rodiny s dětmi a důchodce byla tato valorizace stoprocentní. Tato teze je posílena poslaneckým klubem, který tuto nejzásadnější věc v souvislosti se zvyšováním DPH jednoznačně podmiňuje z hlediska schválení důchodové reformy,“ uvedl ministr dopravy Vít Bárta (VV).

Věci veřejné také usilují o snížení spotřební daně z nafty. Ministr financí Miroslav Kalousek z TOP 09 je ochoten přistoupit k jednání na toto téma jen v případě, že Věci veřejné upustí od svého dalšího požadavku - na sníženou DPH u některých druhů potravin. „To je takový nesmysl, že bych byl ochoten výměnou za upuštění od tohoto nesmyslu uvažovat o snížení spotřební daně na pohonné hmoty,“ řekl Kalousek.

Výjimka pro knihy a noviny?

Jakákoli výjimka pro ponechání snížené sazby DPH je podle předsedy poslaneckého klubu TOP 09 Petra Gazdíka špatná. „Poskytuje prostor pro zneužívání a zbytečně zatěžuje systém administrativou. Za výjimku, která je hodna toho, aby byla, považuji výjimku na knihy a tištěná médie. Je to tak v celé Evropě,“ poznamenal Gazdík.

Občanští demokraté ale budou i nadále prosazovat pouze jednu sazbu DPH. „ODS se nebude připojovat do soutěže Věcí veřejných a TOP 09, které lobbistické skupině vyjít víc vstříc. ODS je dlouhodobě přesvědčena o tom, že jedna sazba DPH neumožňuje žádné spekulace, hrátky nebo daňové úniky,“ řekl předseda poslaneckého klubu ODS Petr Tluchoř.

Přehrát

00:00 / 00:00

Předseda poslaneckého klubu ODS Petr Tluchoř ve Světě o desáté.

ODS je podle něj ochotna se bavit o výši sazby DPH, tedy jejím eventuálním snížení z dvaceti procent. „Pokud se chceme chovat zodpovědně, tak by bylo možné při fiskální neutrálnosti snížit sazbu zhruba na 19,5 procent. Já osobně bych šel do toho, abychom se bavili o 19 procentech s tím, že druhé půl procento bychom se měli pokusit ušetřit na výdajích,“ přiblížil Tluchoř.

Hospodářská komora ale včera oznámila, že by pro pokrytí nákladů na důchodovou reformu stačilo sjednocení DPH na sedmnácti procentech. S tím ale například Gazdík nesouhlasí. „Náklady spojené s důchodovou reformou jsou dvojí. Jednak je to samotná důchodová reforma a pak konsolidace dluhu, který vychází v prvním pilíři v klasickém průběžném důchodovém systému,“ vysvětlil.

Ministr vnitra Radek John (Věci veřejné) před zasedáním vlády České republiky | Foto: Tomáš Adamec

Připomněl, že kromě těchto nákladů je potřeba mít finance také na nejrůznější kompenzace. „Například výjimky nebo kompenzace důchodcům a rodinám s dětmi, které jsou poměrně zásadní. Proto se domnívám, že sazba DPH dvacet procent není nijak přemrštěná,“ poznamenal Petr Gazdík.

Lídři koaličních stran, každý se dvěma dalšími vyjednavači, by dnes mohli také řešit spory kolem kauzy týkající se firmy ProMoPro. Ta získala spornou zakázku z doby českého předsednictví EU. Premiér Petr Nečas se kvůli kauze opřel do svého kolegy ve vládě - ministra financí Miroslava Kalouska. Podle premiéra totiž Kalousek hrubým způsobem ovlivňuje vyšetřování případu.

ak, Český rozhlas Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme