Kovárny Škoda jsou ve stávkové pohotovosti

Kovárny Škoda jsou ode dneška ve stávkové pohotovosti. Odboráři v této dceřinné společnosti Škody Plzeň tak pokračují ve své snaze vyjednat pro zaměstnance vyšší mzdy. Vedení firmy s jejich návrhy nesouhlasí a jeho stanovisko nezměnila ani demonstrace z minulého týdne. Předseda odborové organizace KOVO ve škodováckých kovárnách Václav Vaněk už tedy informoval o vyhlášení stávkové pohotovosti generálního ředitele a také dozorčí radu společnosti.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Staveniště

Staveniště | Foto: Jan Rosenauer

Podle něj ale nejde o žádný dramatický krok a do vyhlášení skutečné stávky je ještě daleko. "Tomu celýmu budou předcházet nějaké jiné akce. My nechceme tu situaci nějak prudce vyhrocovat. Čekáme, že zaměstnavatel, který udělal kroky, ke kterým nemusel sahat, protože si nemyslím, že situace byla tak vyhrocená, že najdeme místo u jednacího stolu."

Odbory se nedokázaly dohodnout s vedením firmy na nové kolektivní smlouvě a ta od dubna neplatí. Pro zaměstnance to mimo jiné znamená, že mají pouze práva zaručená zákonem a nic navíc. Například jen čtyři týdny dovolené namísto pěti a podobně. Ztráta těchto výhod rozlítila odbory a přivedla je až na pokraj stávky.

Vedení Škody holding ale podle mluvčího Karla Samce nemůže jednat jinak: "Kdyby poskytovalo výhody nad rámec zákona při neuzavřené kolektivní smlouvě či lépe řečeno dodatku k ní, samo by se dopustilo protizákonného jednání a bylo by svými akcionáři dotázáno, zda - cituji slovy jiného zákona - jedná s péčí řádného hospodáře. Je proto s podivem, že i toto jsou uváděné motivy pro vyhlášení stávkové pohotovosti, protože všichni - tedy i doboráři - museli vědět, že při nedohodě od 1.4. platí zákonné úpravy."

Markéta Kaclová, Martin Sobotka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme