Lidé si budou moci opět koupit státní dluhopisy, emise má vynést až 20 miliard

Češi si budou moci znovu koupit státní dluhopisy. Kromě fyzických osob se k nim opět dostanou i občanská sdružení. Na objednání retailových dluhopisů budou mít lidé zhruba 25 dní. Objednávky začne ministerstvo přijímat 5. listopadu a nabídku ukončí, pokud by poptávka překročila 20 miliard korun.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministr financí Miroslav Kalousek představil podzimní emisi spořicích státních dluhopisů

Ministr financí Miroslav Kalousek představil podzimní emisi spořicích státních dluhopisů | Zdroj: ČTK

Ministr Kalousek by za úspěch považoval, pokud by se prodaly dluhopisy za alespoň 10 miliard korun. Zároveň ministr popřel, že by dluhopisy pro domácnosti vydával proto, že by pro ně nebyl nikde jinde odbyt.

„O české dluhopisy je v rámci výpůjční potřeby České republiky je na kapitálových trzích mimořádný zájem. Při všech emisích poptávka vždy převyšuje nabídku. Jsou-li české dluhopisy výhodnou finanční investicí pro velké finanční skupiny, pokládáme za fér tuto výhodnou finanční investici nabídnout i českým domácnostem,“ vysvětlil Kalousek.

Přehrát

00:00 / 00:00

Hostem večerních Ozvěn dne Radiožurnálu byl ministr financí Miroslav Kalousek

Podobné aukce už proběhly dvě, dohromady si v nich stát půjčil přes 35 miliard korun. Poslední proběhla letos na jaře. Většina produktů, které bude ministerstvo financí v listopadu nabízet, se bude shodovat s jarní aukcí.

„1,5letý diskontovaný, 5letý kupónový, 5letý reinvestiční a inflační dluhopis – to jsou produkty z jarní emise. Přichází k tomu novinka, kterou budeme nabízet poprvé, to je 3letý prémiový dluhopis,“ popsal ministr financí.

U 3letého dluhopisu bude výnos připisován jedenkrát ročně. „V případě předčasného splacení nejdříve po roce je úroková sazba opravdu minimální, odpovídá úrokové sazbě běžného účtu. V případě splacení v řádné době tam naskakuje zajímavá prémie 7 procent za poslední rok,“ doplnil Kalousek.

Jistota pro konzervativní investory

Analytik Next finance Martin Prokop považuje státní dluhopisy za zajímavé zejména pro konzervativní investory. Varuje ale před fixními termíny prodeje: „Jako domácnost můžu kdykoli podat příkaz k prodeji, ale peníze zpět dostanu pouze ve čtyřech předem daných termínech v roce. To může být pro malého investora, který má malé finanční rezervy, zničující.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Výhody státních dluhopisů popsal ministr financí Miroslav Kalousek, zhodnotil je i obchodní ředitel investiční společnosti Conseq Lukáš Vácha

Člověk, kterému se stane nějaká nenadálá událost, třeba ztráta práce, může čekat až tři měsíce, než mu budou peníze vyplaceny.

Proto dluhopisy nakupují spíše majetnější lidé než běžné domácnosti, což jde proti úmyslu ministerstva. Z těchto důvodů se podle Prokopa nevyplatí investovat do dluhopisů méně než 100 tisíc korun.

„Vzhledem k aktuálním podmínkám na finančních trzích mivšechny produkty a jejich úrokové sazby, respektive výnosy, připadají poměrně atraktivní. Je to opravdu na každém, jak dlouho peníze může postrádat. V případě, že se jedná o dlouhodobého investora, bych se určitě nebál té 5leté emise, která nabízí zajímavý výnos,“ míní obchodní ředitel investiční společnost Conseq Lukáš Vácha.

K koupi bude několik typů státních dluhopisů: pětiletý kuponový s průměrným ročním výnosem 3,22 procenta, pětiletý reinvestiční spořicí dluhopis s ročním výnosem 3,41 procenta, jedenapůlletý diskontovaný dluhopis s výnosem 2,05 procenta, sedmiletý protiinflační dluhopis úročený pode míry inflace a nově i prémiový dluhopis s tříletou splatností a průměrným ročním výnosem 2,77 procenta – po prvním i druhém roce se připíše půl procenta, teprve po třetím roce se vedle dalšího půl procenta připíše prémie 7 procent.

„Ministerstvo zmínilo, že by rádo, aby 10 až 20 procent z emise státního dluhu držely domácnosti. Je to poměrně logické, protože domácnosti jsou mnohem stabilnější věřitel, než ostatní subjekty na finančních trzích nebo zahraniční investoři, jejichž přízeň může být poměrně vrtkavá,“ dodává Vácha.

První dluhopisy pro občany vydalo ministerstvo financí s velkým úspěchem už před rokem. Investoři si jich tehdy objednali za více než 20 miliard korun a příjem objednávek musel resort zastavit po pár dnech, protože se vyčerpaly.

Oproti tomu letošní jarní emise státu vynesla o něco méně - 15,3 miliardy korun. Ministerstvo lidem nabídlo pětiletý kuponový a reinvestiční spořicí dluhopis, 1,5letý diskontovaný dluhopis a sedmiletý protiinflační dluhopis.

Přehrát

00:00 / 00:00

Výhodnost nákupu státních dluhopisů hodnotil v Dopoledním Radiožurnálu analytik Next finance Martin Prokop

„Já bych pokládal za úspěch, kdybychom vyprodali více než 10 miliard korun. Kdyby byl zájem značný, tak někde kolem 20 miliard bychom museli emisi ukončit,“ dodal ministr Kalousek.

Martin Prokop odhaduje zhruba stejnou poptávku jako při jarní emisi.

Alžběta Havlová, Věra Pfeifferová, Lucie Maňourová, mta, Rádio Česko, Mirko Kašpar Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme