Lidí bez práce je nejméně od roku 1998

Míra nezaměstnanosti se v říjnu snížila na 7,4 procenta ze zářijových 7,8 procent. Počet lidí bez práce klesl proti předchozímu měsíci o 19.000 lidí. Vyplývá to z dnešních údajů ministerstva práce a sociálních věcí. Také inflace předčila očekávání ekonomů, meziroční tempo růstu spotřebitelských cen v říjnu zpomalilo na 1,3 procenta.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Úřad práce v Ostravě

Úřad práce v Ostravě | Foto: F. Tichý

Podle analytika Raiffeisenbank Aleše Michla je nezaměstnanost nejnižší za posledních osm let. Stojí za tím dva důvody.

"První důvod je, že na trhu práce se uchytili čerství absolventi škol, jak to obvykle bývá na podzim. Druhým důvodem je ekonomický růst České republiky, díky němuž se snížila nezaměstnanost meziročně o 1,1procentního bodu," uvedl Michl.

Nejvyšší míra nezaměstnanosti byla v říjnu opět na Mostecku, dosáhla tam 19,7 procenta. Následuje Karvinsko se 17 procenty a Teplicko s 15 procenty. Nejméně lidí bez práce je tradičně v okresech Praha -východ a Praha-západ, kde činí přes dvě procenta. Do konce roku by nezaměstnanost podle ekonomů měla vydržet pod hranicí osmi procent.

Pozitivně dnes překvapila také inflace. Meziroční tempo růstu cen v říjnu zpomalilo na 1,3 procenta. Proti září se ceny snížily o 0,5 procenta. "Hlavními faktory poklesu říjnové inflace bylo zlevnění cen zemního plynu pro domácnosti a pokračující pokles cen pohonných hmot," vysvětlil analytik společnosti Atlantik Petr Sklenář. U potravin se zmírnil meziroční růst cen zejména u pekárenských výrobků a obilovin.

Martin Hromádka, Tomáš Medek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme