Merkelová: Německo zůstane věrné euru

Německo bude i nadále usilovat o zajištění stability eura. V rozhovoru pro týdeník Stern to uvádí kancléřka Angela Merkelová. Zároveň vyloučila návrat k německé marce.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Angela Merkelová

Angela Merkelová | Foto: The Council of the European Union

Kancléřka Merkelová v rozhovoru pro Stern zdůraznila, že Německo zůstane věrné společné evropské měně a že pro stabilitu eura udělá vše potřebné. Podotkla také, že členové eurozóny by měli navzájem lépe koordinovat aktivity, pokud jde o daně, sociální záležitosti, pracovní právo a mzdy ve veřejném sektoru.

"Otázka zní," řekla Merkelová," má 17 členů eurozóny úžeji spolupracovat? Odpovídám: Ano, ale když už se o něčem dohodneme, nemělo by se to týkat výhradně členů eurozóny, ale všech, kdo projeví zájem," řekla kancléřka Merkelová Sternu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Téma na Rádiu Česko okomentoval berlínský spolupracovník ČRo Jaroslav Šonka

Zároveň poměrně rezolutně odmítla návrhy na rozdělení eurozóny na severní a jižní část. Kancléřka podle svých slov chápe, že otázka měnové stability lidi znepokojuje - vyjádřila však naději, že problémy se podaří zvládnout.

Komu vlastně byla kancléřčina sdělení určena? Podle berlínského spolupracovníka Českého rozhlasu Jaroslava Šonky všem, kteří si to umí spočíst.

„Protože rozdělení eurozóny by znamenalo, že by jedna část té dnešní eurozóny akceptovala, že budou v bezprostředním sousedství existovat nějaké méně stabilní hospodářské poměry; to je něco, co si vlastně nikdo nemůže přát,“ řekl Šonka na Rádiu Česko a dodal:

„Kancléřka ovšem musí reagovat jako taková gymnastka na kladině, protože na jedné straně musí opravdu na určité své partnery tlačit a snažit se prosadit určitou řekněme unifikaci pohledu, ještě ani ne pravidel, ale pohledu na to, o co jde. A na druhé straně musí uklidňovat své vlastní obyvatele v Německu.“

Helena Berková, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme