Mládek chce dostat minimální mzdu na 40 procent průměrného platu

Platy by v letošním roce měly růst o tři až čtyři procenta. Odhadl to ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek z ČSSD v pořadu České televize. Podle něj se oslabení kurzu koruny a následný růst exportů i výkonnosti podniků do odměňování zaměstnanců plně nepromítly. Odbory ale požadují pětiprocentní růst mezd. Mládek řekl, že by bylo dobré zvýšit příští rok minimální mzdu o dalších 500 korun.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jan Mládek na tiskové konferenci ČSSD

Jan Mládek na tiskové konferenci ČSSD | Foto: Filip Jandourek

„Minimální mzda by neměla přesahovat 40 procent průměrné mzdy. A tma Česká republika není, a my se tam chceme dostat. Jak postoupíme v tom kterém roce, to bude záviset na politickém vyjednávání,“ uvedl Mládek.

Průměrná mzda loni činila 25 686 korun. Od ledna minimální mzda stoupla o 700 korun na 9200 korun. Podle dřívějších informací navrhuje ministryně práce Michaela Marksová z ČSSD růst minimální mzdy od příštího roku o 500 až 700 korun. Navíc chce, aby do roku 2018 minimální mzda vzrostla celkem o dva tisíce.

ČTK, Michaela Široká Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme