Mnohé restaurace už kvůli vyšší DPH podražily

V některých hostincích už lidé pocítili zvýšení daně z přidané hodnoty o 14 procent. V mnohých pivnicích, kde ještě v dubnu stál třeba guláš 50 korun, je teď o šest až sedm korun dražší. Jinde se zdražením zatím vyčkávají.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

lidé v restauraci

lidé v restauraci | Foto: Jan Rosenauer

Alespoň návštěvníci restaurací a pivnic na pražských Vinohradech a Žižkově se zatím nemusejí příliš obávat razantního zvyšování cen, a to hlavně u piva. U něj jsou hostinští velmi opatrní a o jeho zdražování prý v nejbližších měsících neuvažují. A pokud ano, tak hovoří maximálně o koruně, kterou by si za půllitr museli žízniví Pražané připlatit.

Výčepní z žižkovského hostince Nad kostelem říká: "Ne, ne, ne, my zdražovat nebudeme. Tady neplatíme nájem, takže nemáme důvod zdražovat." Se zvyšováním cen nepočítají ani v řecké taverně, která je jen několik ulic opodál. A jestli tady zdražovat budou, tak až od příštího roku.

Jinde ale neskrývají, že ceny jídel zvýší, třeba ve vinohradské Hajnovce. Všichni majitelé restaurací zároveň zdůrazňují, že záleží hlavně na tom, jak se zachovají ostatní. "Půjde-li konkurence nahoru, tak nemůžeme zůstat zpátky, ale budeme se zatím snažit zdražovat co nejméně."

Marika Táborská, Pavel Otto Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme