Moravskoslezský kraj ovládl strach o práci. O místo může přijít až 10 tisíc lidí

V Moravskoslezském kraji tiká časovaná bomba v podobě hromadného propouštění. Každý měsíc potvrzuje úřad práce i několik stovek výpovědí v průmyslových firmách. A bude hůř. Podle nejchmurnějších prognóz by mohlo přijít o místo více než 10 tisíc lidí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ostrava

Ostrava | Foto: Tomáš Adamec

„Mám strach,“ přiznává Marek. Nad typickou černou linkou ve tváři jsou vidět smutné oči. Marek pracuje v dodavatelské firmě pro OKD. Právě tyto společnosti pociťují jako první drtivé úspory v těžbě uhlí.

„Ta špatná nálada je vidět,“ doplňuje Marek s tím, že předpokládá, že pro něj už potom práce nebude. Zatím mu to ale ještě nikdo přímo neřekl. „Ale je to vidět,“ dodává.

Přehrát

00:00 / 00:00

Podle nejčernějších odhadů mohou průmyslové firmy propustit přes 10 tisíc lidí, zjistil redaktor Martin Knitl

Přímo na těžaře jsou odkázáni třeba výrobci důlních strojů - nemluvě o dalších agenturách. Smlouvy na dobu neurčitou mizí v koši, propouštění tam už začalo a pracovní doba se krátí. Kvůli obavám o osud OKD je na nohou celé Karvinsko.

„Nabrali si moc velké závazky s úvěry, takže to takhle dopadlo,“ říká jeden ze zaměstnanců. „Straší se tím, ale nic s tím nemůžeme udělat,“ doplňuje další muž.

Vedení OKD zatím nepotvrdilo, jestli prodá, nebo neprodá některé šachty, a jak to vypadá se zátěžovými testy na jednotlivých závodech. Dokonce není ještě podepsaná ani kolektivní smlouva - další kolo jednání s odbory bude příští týden.

K tomu všemu je teď dočasně zavřená ocelárna Evraz, důležitý odběratel hutí ArcelorMittal. Tisíce propuštěných by zajistily Moravskoslezskému kraji nejhorší nezaměstnanost zemi.

Martin Knitl Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme