Myslivci nechtějí pronajímat honitby cizincům

Českým myslivcům vadí, že jim cizinci zabírají honitby, a to navzdory tomu, že u nás si je zatím legálně pronajímat nesmějí. Zákon podle mysliveckých organizací cizinci obcházejí prostřednictvím fingovaných pronajímatelů a jejich členství v místních mysliveckých sdruženích. Nejhorší má být situace v příhraničních oblastech. Jak řekl inspektor Lesů České republiky, podnik Státní lesy se o takových praktikách nedozví.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Káně lesní

Káně lesní | Foto: Jan Rosenauer

"Tam to záleží, jak mají postavené stanovy v tom mysliveckém sdružení a tam těžko může ten pronajímatel do toho nějak zasahovat, protože tam vždycky figurují čeští občané a jestli si tam v rámci své činnosti přijmou cizího, to je otázka."

Také na ministerstvu zemědělství ví o nelegálním pronajíání honiteb cizincům pouze s doslechu. Uvedl to náměstek ministra pro zemědělskou výrobu Karel Mach. "Hodně o to slýchám, ale takové poznatky nemáme."

A co na to občané?

"Cizinci více platí, a proto mají přednostní právo."

"Cizinci mi nevadí, spíš mi vadí obecně, že se loví zvěř."

"Za peníze uričtě by mi to nevadilo."

V každém případě po našem vstupu do Evropské unie si i nás budou moci cizinci pronajmout, ale i kupovat honitby zcela volně.

Markéta Kaclová, Sabina Vrbková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme