Na návrhu státního rozpočtu se vláda dosud neshodla

Vláda se zatím neshodla na konečné podobně návrhu rozpočtu na příští rok. Ještě dalších čtrnáct dnů budou mít ministři prostor, aby pro své kapitoly vyjednali co nejvíc peněz. Stanovisko ministerstva financí, jak řekl jeho šéf Bohuslav Sobotka je jednoznačné. Celkový schodek rozpočtu nemá překročit 157 miliard korun a prioritou pro příští rok jsou náklady na uhrazení škod po povodních.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Úřad vlády ČR

Úřad vlády ČR | Foto: Jan Rosenauer

Jak ministr zdůraznil, v debatě se objevily i jiné výdaje, které nejsou bezprostředně spojeny s povodněmi. Když ministři předložili své požadavky, ukázalo se, že překračují plánované výdaje o více než 40 miliard korun. Sobotka ale trvá na zachování výše deficitu a nejslabší vládní strana Unie svobody-DEU ho chce ještě snížit. Připomněl také, že kabinet zahájil projednávání návrhu rozpočtu v jeho aktualizované verzi.

Přehrát

00:00 / 00:00

B. Sobotka: Debata o návrhu rozpočtu

Kvůli nehotovému návrhu rozpočtu vláda odložila rozhodnutí o finančním zabezpečení projektu a zkušebního provozu nového komunikačního zařízení, které má sloužit k utajovanému spojení vládních a ústavních činitelů. Ministr vnitra Stanislav Gross požadoval z rozpočtové rezervy 25 miliónů korun.

Naopak s finančním požadavkem 50 miliónů korun na záplavami zničená školní zařízení a pomůcky uspěla ministryně školství Petra Buzková. Peníze však chce přesunout pouze v rámci své rozpočtové kapitoly.

Celkem 350 milionů korun rozdělí vláda mezi čtyři kraje postižené povodněmi. Peníze pro Středočeský, Plzeňský, Ústecký a Jihočeský kraj jsou určeny především na obnovu jejich území, zejména dopravní infrastruktury. Podle ministra pro místní rozvoj Pavla Němce nebude vláda s jejich odesláním příliš otálet.

Špidlova vláda diskutovala i o personálním složení prezidia Fondu národního majetku, který pro vládu spravuje akcie podniků v úplném nebo částečném vlastnictví státu. V devítičlenném prezidiu by tak podle dnešního rozhodnutí vlády měli být náměstci ministra financí Zdeněk Hrubý a Pavel Šafařík, poslanec za ČSSD Jiří Václavek, náměstek ministra průmyslu a obchodu Václav Srba, poslanec Karel Kühnl (US-DEU), náměstek ministra pro místní rozvoj Ivo Hartmann, náměstek ministra dopravy Antonín Tesařík a vedoucí poradců ministra práce a sociálních věcí Miroslav Václavek.

Milan Kopp, Aleš Heřmánek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme