Na přecenění řeckých dluhopisů mohou vydělat německé a francouzské banky

Evropské banky by podle politiků měly posílit své základy o zhruba 100 miliard eur. Většinu z této částky přitom možná budou muset sehnat italské, španělské a portugalské ústavy. Tvrdí to zdroje agentury Bloomberg.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Banka

Banka | Foto: Martin Dorazín | Zdroj: Český rozhlas

Podle nich je totiž teď ve hře varianta, která by umožnila ztráty spojené s plánovaným přeceněním dluhopisů problémových zemí částečně nahradit. Z té by profitovaly hlavně německé a francouzské banky. Naopak tlak na banky z periferie eurozóny by údajně neřešila.

Největší německá bankovní společnost Deutsche Bank vykázala ve třetím čtvrtletí zisk před zdaněním 942 milionů eur a výrazně tak překonala odhady. „Jádrové podnikání v bankovním sektoru vychází docela dobře. I nám bližší Erste, pokud by nečinila opravné položky, by zůstala v zisku. Když do toho nevstupují nutné opravy a zohlednění ztrát na dluhopisech, tak může být výkaz zisku a ztrát dobrý,“ uvádí analytik BH Securities Petr Hlinomaz.

Přehrát

00:00 / 00:00

Pokud půjde vývoj současným směrem, bude nutné uvažovat i o zestátnění řady řeckých bank, uvedl v Rádiu Česko analytik Petr Hlinomaz

U dluhopisů důvěryhodných zemí by si banky mohly započítat tržní a ne pořizovací hodnotu. Tím by částečně nahradily ztráty spojené s přeceněním Řecka a dalších zemí. „Jednalo by se o poměrně zásadní změnu účetního pohledu a přeřazení jedné kategorie finančních aktiv do druhé. Z držených dluhopisů do splatnosti do kategorie aktiv, která jsou oceňována trhem a jsou určena pro krátkodobé zisky,“ vysvětluje Hlinomaz.

„Mohlo by se stát, že by při transakci vznikl nerealizovaný zisk, tak by se projevil ve vlastním jmění, jednorázově by ho zvýšil a mohl by tak kompenzovat postupně se kumulující negativní důsledky řeckých dluhopisů. Bylo by zajímavé znát názor auditorů, dá se pochybovat o věrném zobrazení skutečnosti, ale jde spíše o to vyhnout se nebo zmírnit případné důsledky navýšení kapitálu,“ míní analytik.

Pokud jsou informace Bloombergu správné, tlak na německé, francouzské a britské banky se sníží. Jihoevropské banky z toho ale profitovat nebudou. „Banky z jihu mají ve svých portfoliích logicky více dluhopisů země, v níž sídlí nebo působí. Pokud je země problémová, kvalita dluhopisů je horší a navíc nemají rezervoár jiných dluhopisů v kategorii držených do splatnosti, aby mohly transakci provést,“ dodává analytik BH Securities Petr Hlinomaz. Pokud půjde vývoj současným směrem, bude podle něj nutné uvažovat i o zestátnění řady řeckých bank.

Tomáš Pavlíček, Roman Chlupatý, Mirko Kašpar Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme