Největší záložně zablokovali účty. Její pobočky jsou zavřené

Všechny pobočky Metropolitního spořitelního družstva jsou zavřené. Záložna nemůže vyplácet vklady klientů, státní zastupitelství mu zablokovalo peníze na účtech kvůli podezření, že mohly být určeny k trestní činnosti.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Metropolitní spořitelní družstvo nemůže vyplácet vklady klientů, Vrchní státní zastupitelství v Praze jí zablokovalo peníze.

Metropolitní spořitelní družstvo nemůže vyplácet vklady klientů, Vrchní státní zastupitelství v Praze jí zablokovalo peníze. | Zdroj: ČTK

Pražské Vrchní státní zastupitelství zmrazilo na účtech družstva kolem 15 miliard korun. Finančně analytický útvar ministerstva financí totiž upozornil na podezřelé převody peněz.

Účty záložny jsou nyní pod drobnohledem policie a České národní banky, která spořitelnímu družstvu zakázala přijímat nové vklady.

Proti zablokování peněz záložna podala stížnost. Ve svém prohlášení uvedla, že má dostatečnou rezervu a všechny vklady jsou pojištěné.

Přehrát

00:00 / 00:00

O problémech, v nichž se ocitla největší tuzemská záložna, a principu fungování kampeliček mluvil ve vysílání ČRo ekonomický komentátor Miroslav Motejlek.

Podle informací webu motejlek.com se s potížemi potýká i Moravský peněžní ústav. Do problémů se několik záložen dostalo už před delší dobou. Podle odborníků za nastalou situaci nese zodpovědnost Česká národní banka.

„ČNB opět jako v minulosti situaci podcenila a nezasáhla včas. Záložny rostly v posledních letech velmi rychle, jejich vklady ve výši čtyř, pěti procent, které nabízely, budily oprávněné obavy, které se nyní naplňují, říká Motejlek.

O peníze se klienti záložen bát nemusí, uklidňuje ekonomický komentátor Miroslav Motejlek. „Je ale třeba brát v potaz, že máme zákonné pojištění vkladů, takže ten kdo ho přesahuje, tak by mohl být v nějakém ohrožení,“ upřesňuje. Za bezpečné vklady do kampeliček označil takové, které nepřesahují 100 tisíc eur.

Družstevní záložny, novodobé kampeličky, se v Česku objevily v roce 1996. Po první velké vlně krachů v roce 2000 jich ze 127 zbylo 73 a v současné době je jich 13.

Zatím se neví, do jakého sporu se zákonem se dostala největší z nich. Podle Motejlka je velmi pravděpodobné, že to souvisí s manipulacemi s kapitálem.

„Kampeličky rychle rostou a s tím, jak rostou, potřebují posílit vlastní kapitál. Vlastníci nebo ti, co je kontrolují, nemají peníze a dělají to tak, že vyvádějí přes různé firmy z kampeličky peníze a ty potom zpátky vlévají do kapitálu. A tomu je třeba zabránit,“ dodává Motejlek.

Petr Medek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme